نفروپاتی: بررسی کامل بیماری کلیوی مرتبط با دیابت
-
دسته بندی : مقالات
-
تاریخ انتشار :۲۶ اسفند ۱۴۰۲
-
نظرات : 0 دیدگاه
دیابت، یک بیماری مزمن و پیچیده است که در سراسر جهان با روند رو به افزایشی روبروست. این بیماری، علاوه بر اثرات خود بر سلامتی فرد، میتواند به عوارض جانبی و مشکلات دیگری نیز منجر شود. یکی از عوارض جانبی جدی دیابت، نفروپاتی دیابتی است که با خرابی عصبهای کلیه همراه است. این بیماری میتواند تأثیراتی جدی بر عملکرد کلیهها، سیستم ادراری و کیفیت زندگی بیماران داشته باشد. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، تشخیص و روشهای مدیریت آن خواهیم پرداخت، برای آشنایی با این موارد همراه ما باشید.
نفروپاتی چیست؟
نفروپاتی مرتبط با دیابت، یک بیماری پیشرونده است که کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد. دیابت طولانی مدت باعث نفروپاتی مرتبط با دیابت میشود. علائم تا مراحل بعدی ظاهر نمیشوند، اما شامل تورم، تکرر ادرار، ادرار کف آلود، حالت تهوع و خستگی هستند. درمان شامل مدیریت دیابت و فشار خون است. نام دیگر نفروپاتی مرتبط با دیابت، بیماری کلیوی مرتبط با دیابت (DKD) است. کلیهها مواد زائد بدن را فیلتر میکنند. مواد زائد متداول شامل مواد زائد نیتروژن مانند: اوره، ضایعات ماهیچهای (کراتینین) و بسیاری از سموم دیگر است. کلیهها همچنین به تعادل مایعات و الکترولیتهای بدن کمک میکنند. هر کلیه حاوی بیش از یک میلیون نفرون است که به فیلتر کردن خون کمک میکند و همه اینها را متعادل نگه میدارد.
در مورد شایعترین بیماریهای کلیوی بخوانید!
عوامل خطر
عوامل خطر عبارتند از:
- سابقه خانوادگی بیماری کلیوی
- فشار خون بالا
- استفاده از محصولات تنباکو
- هایپرگلیسمی (قند خون بالا)
- هیپرلیپیدمی (کلسترول بالا)
علائم نفروپاتی
در مراحل اولیه معمولاً هیچ علامتی بروز پیدا نمیکند. ممکن است در ادرار پروتئین وجود داشته باشد (پروتئین اوری). معمولاً تا زمانی که حداقل ۸۰ تا ۹۰ درصد کلیهها تحت تأثیر قرار نگیرند، ظاهر نمیشوند. این علائم عبارتند از:
- تورم در صورت، دستها و پاها (ادم)
- تهوع و استفراغ
- خستگی
- تنگی نفس
- از دست دادن اشتها
- ادرار کفآلود یا حباب دار
- مشکل در تمرکز یا سردرگمی
- پوست خشک و خارش دار
- گرفتگی عضلات
- نیازی به مصرف انسولین زیاد نیست
تشخیص و آزمایشات نفروپاتی
اگر دیابت دارید، باید هر سه تا شش ماه یکبار (یا طبق دستور پزشک) به پزشک مراجعه کنید تا سلامت خود را بررسی کند. اگر پزشک مشکوک به نفروپاتی مرتبط با دیابت باشد، ممکن است آزمایشاتی را تجویز کند. آزمایشات آن عبارتند از:
- آزمایش ادرار
- آزمایش خون
- تست تصویر برداری
- بیوپسی
آزمایش ادرار
آزمایش ادرار جنبههای بصری، شیمیایی و میکروسکوپی ادرار را بررسی میکند. پزشک از یک عدد سنج برای انجام آزمایش ادرار استفاده میکند. همچنین ممکن است چند نوع مختلف آزمایش ادرار را توصیه کند.
در یک ظرف مخصوص در مطب یا بیمارستان ادرار میکنید. سپس پزشک، یک نوار کاغذ پوشیده شده با مواد شیمیایی خاص را در ظرف قرار میدهد. اگر پروتئین (آلبومین) در ادرار وجود داشته باشد، میله اندازه گیری رنگ تغییر میکند.
اگر پزشک به اندازه گیری دقیقتری نیاز داشته باشد، ممکن است آزمایش پروتئین ادرار را توصیه کند. برای آزمایش پروتئین ادرار، نمونه ادرار برای آزمایش به آزمایشگاه میرود. تکنسینهای آزمایشگاه، میزان پروتئین و کراتینین را در ادرار مقایسه میکنند (نسبت پروتئین به کراتینین). اگر نمونه ادرار دارای نسبت بسیار بالاتری از پروتئین به کراتینین باشد، ممکن است نشان دهنده بیماری باشد.
آزمایشات خون
آزمایش eGFR توانایی کلیهها برای فیلتر کردن خون را محاسبه میکند. پزشک از یک سوزن نازک (گیج ۲۱، کمی کوچکتر از اندازه یک گوشواره استاندارد) برای خارج کردن مقدار کمی خون از ورید بازو استفاده میکند. سپس پزشک، از یک فرمول، برخی از اطلاعات عمومی اولیه سلامت و سطح کراتینین در خون برای تعیین eGFR استفاده میکند.
تستهای تصویربرداری
آزمایشهای تصویربرداری میتواند به پزشک کمک کند تا سلامت کلیهها را تعیین کند. سونوگرافیها، آزمایشهای تصویربرداری غیر تهاجمی هستند که میتوانند ساختار و اندازه کلیهها را نشان دهند. تستهای تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و اسکنهای سی تی اسکن به افزایش دید رگهای خونی و خونرسانی به کلیهها کمک میکنند.
بیوپسی کلیه
در طول بیوپسی کلیه، پزشک، یک قطعه کوچک از بافت کلیه را برای بررسی در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ برمیدارد. ابتدا ناحیه مورد نظر را با یک بیحس کننده موضعی بیحس میکند تا دردی احساس نکنید. آنها همچنین به فرد یک آرامبخش سبک میدهند تا به او کمک کند آرام شود. سپس، یک سوزن را از طریق پوست وارد کلیه میکنند تا نمونه بافت را جمع آوری کنند.
اقدامات درمانی دیابت؟
درمان بستگی به این دارد که در چه مرحلهای هستید، سن و سلامت کلی تاثیر گذار هستند. درمان دیابت اولین قدم است و اقداماتی که به این کار کمک میکنند، عبارتند از:
- ترکیب بیشتر غذاهای حاوی فیبر بالا و چربی و کالری کم
- ورزش منظم
- حفظ وزن مناسب
- ترک سیگار یا سایر محصولات تنباکو
- درمان فشار خون بالا نیز ضروری است
آیا آسیب کلیوی مرتبط با دیابت قابل جبران است؟
نه، شما نمیتوانید آسیب کلیوی مرتبط با دیابت را معکوس کنید. اما میتوانید با مصرف داروهایی که پزشک تجویز میکند، خوب غذا خوردن و فعالیت بدنی، سرعت آسیب بیشتر به کلیه را کاهش دهید یا حتی آن را متوقف کنید.
دارو برای درمان نفروپاتی
برای کاهش سرعت بیماری کلیوی مرتبط با دیابت، اقداماتی مانند: کنترل دیابت، کاهش فشار خون و کاهش کلسترول ضروری است. داروها مورد استفاده برای این کار عبارتند از:
- دارو برای دیابت
- داروهای فشار خون
- کلسترول بالا
داروهای دیابت
بسیاری از داروهای مختلف تایید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) میتوانند دیابت را در افراد خاصی درمان کنند. برخی از نمونهها عبارتند از:
- بیگوانیدها (متفورمین): بیگوانیدها میزان گلوکز تولید شده توسط کبد را کاهش میدهند. آنها همچنین نحوه عملکرد انسولین در بدن را بهبود میبخشند و تبدیل کربوهیدراتها به قند را کاهش میدهند.
- مهارکنندههای هم انتقال دهنده سدیم-گلوکز ۲ (SGLT2): مهارکنندههای SGLT2 با حذف گلوکز از بدن از طریق ادرار به کلیهها کمک میکنند.
- آگونیستهای پپتید ۱ شبه گلوکاگون (GLP-1): آگونیستهای GLP-1 باعث افزایش ترشح انسولین، کاهش ترشح گلوکز از کبد پس از خوردن غذا و تاخیر در تخلیه غذا از معده میشوند که ممکن است به کاهش وزن نیز کمک کند.
فشار خون بالا
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) تولید هورمون آنژیوتانسین II را مسدود میکنند. بدن به طور طبیعی از این هورمون برای کنترل فشار خون استفاده میکند. فشار خون باید پس از درمان با مهارکنندههای ACE کاهش یابد. مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II (ARBs) مانع از اتصال هورمون آنژیوتانسین II به گیرندههای عروق خونی میشوند. ARBها مانند مهارکنندههای ACE عمل میکنند تا به کاهش فشار خون کمک کنند. مهارکنندههای ACE و ARB علاوه بر کاهش فشار خون، به کند کردن پیشرفت بیماری کلیوی مرتبط با دیابت نیز کمک میکنند.
کلسترول بالا
استاتینها باعث کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب میشوند. آنها میتوانند برای افراد خاصی که نفروپاتی مرتبط با دیابت دارند مفید باشند.
روشهای درمان نفروپاتی
اگر بیماری کلیوی مرتبط با دیابت پیشرفته دارید، گزینههای درمانی عبارتند از:
- دیالیز: اگر کلیهها به درستی کار نمیکنند، دیالیز وظایف کلیه را انجام میدهد. در طول دیالیز، یک دستگاه خون را خارج میکند، مواد زائد و مایعات اضافی را فیلتر میکند و خون را به بدن باز میگرداند.
- پیوند کلیه: در طول پیوند کلیه، کلیههای سالم را از فرد دیگری (اهداکننده کلیه) دریافت خواهید کرد.
کلام پایانی
نفروپاتی دیابتی، یکی از عوارض جانبی و خطرناک دیابت است که باید بر آن توجه ویژهای داشته باشیم. با درک علل و روشهای مدیریت این بیماری، میتوانیم بهبودی و کاهش خطرات آن را برای بیماران دیابتی فراهم کنیم. از طریق تشخیص زودهنگام، کنترل مستمر دیابت و اقدامات پیشگیری مناسب، میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشید. همچنین، تحقیقات بیشتر در این زمینه و توسعه روشهای درمانی نوین، میتواند به روند بهبود و مدیریت بهتر نفروپاتی دیابتی کمک کند.
سوالات متداول
بله، بیماری کلیوی مرتبط با دیابت ممکن است منجر به نارسایی کلیه شود و نارسایی کلیه میتواند کشنده باشد.
این شایعترین علت مرحله نهایی بیماری کلیوی در جهان است. حدود ۴۰ درصد از افرادی که دیابت دارند به نفروپاتی مبتلا میشوند.
دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ باعث آن میشود.