کیست اپیدیدیم: علل، علائم، تشخیص و درمان
-
دسته بندی : مقالات
-
تاریخ انتشار :۴ بهمن ۱۴۰۲
-
نظرات : 0 دیدگاه
لولههای انتقال اسپرم یکی از بخشهای مهم بدن هستند که ممکن است در آنها کیست رشد کند. در این مقاله، به علائم، علل راههای تشخیص و درمان کیست اپیدیدیم خواهیم پرداخت. برای آشنایی با این موارد تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
کیست اپیدیدیم چیست؟
کیستهای اپیدیدیم، کیسههای پر از مایع هستند که در اپیدیدیم (جایی که اسپرمهای بیضه قبل از حرکت در امتداد مجرا جمع میشوند) ایجاد میشوند. آنها به دلایل مختلفی رخ میدهند، اما همیشه خوش خیم هستند و به طور کلی فقط باعث ناراحتی خفیف میشوند. ارتباط آنها با سرطان مشخص نیست.
کیست هر برآمدگی کوچکی است که با مایع پر شده باشد. کیستها تقریباً در هر نقطه از بدن میتوانند رشد کنند. اپیدیدیم نام لولههای کوچک درست بالای بیضه است. این تصویر مکان اپیدیدیم را نشان میدهد و همچنین بقیه آناتومی از جمله بیضه و مجرای دفران را نشان میدهد:
علائم کیست اپیدیدیم
کیست اپیدیدیم معمولاً به صورت یک توده نرم و کمی مرکب در بالا یا پایین بیضه ظاهر میشود. معمولاً دردناک نیست و بر توانایی فرد برای ورزش کردن، دفع ادرار یا انزال تاثیر نمیگذارد.
علل کیست اپیدیدیم
پزشکان واقعاً نمیدانند که چه چیزی باعث ایجاد کیست اپیدیدیم میشود، اگرچه ممکن است عفونت یا التهاب احتمال بروز آن را افزایش دهد. اما دلایل احتمالی آن عبارتاند از:
- التهاب: برخی از بیماریها باعث ضخیم شدن اپیدیدیم و ساختارهای اطراف آن میشوند که میتواند شبیه کیست اپیدیدیم باشد.
- هیدروسل: به دلیل تجمع مایع در کیسه بیضه ایجاد میشود.
- واریکوسل: مانند وریدهای واریسی وریدهای کوچک در کنار یک بیضه یا هر دو بیضه است. معمولاً به این صورت توصیف میشود که شبیه یک کیسه کرمها است.
- لیپوم: این یک توده چربی است که گاهی اوقات میتواند باعث ایجاد مشکل شود، زیرا میتواند مانند کیست اپیدیدیم جدا از بیضه احساس شود.
در مورد هیدروسلکتومی بخوانید!
تشخیص
کیستهای اپیدیدیم ممکن است به عنوان تودههای کیسه بیضه شناخته شوند که در معاینه فیزیکی توسط پزشک یافت میشوند. آنها همچنین ممکن است با بازرسی خود از کیسه بیضه و بیضهها کشف شوند. آنها معمولاً بدون درد هستند و در سر اپیدیدیم درست بالای بیضه قرار دارند و به وضوح میتوان آنها را جدا از بیضه احساس کرد. اگر عدم قطعیت وجود داشته باشد، سونوگرافی از کیسه بیضه میتواند تشخیص را تایید کند. وجود توده در داخل خود بیضه بسیار نگرانکنندهتر است، زیرا میتواند نشان دهنده سرطان بیضه باشد. اگر احساس کردید تودهای در داخل بیضه وجود دارد، لطفاً به پزشک عمومی یا متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
درمان کیست اپیدیدیم
برداشتن یا برداشتن کیست اپیدیدیم روشی برای برداشتن این کیستها از کیسه بیضه است. جایگزینی برای جراحی باز، تخلیه مایع با سوزن تحت هدایت اولتراسوند است. هر دو روش در کوتاه مدت موثر هستند، اما احتمال بازگشت کیستها پس از تخلیه سوزن بسیار بیشتر است. برداشتن کیستها تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.
جراح برشی در ناحیه ایجاد میکند، کیست را برمی دارد و دهانه اپیدیدیم و سپس پوست را با بخیههای قابل جذب میبندد. این یک روش نسبتاً سریع است و اکثر بیماران میتوانند پس از چند ساعت بهبودی در بیمارستان ترخیص شوند. معمولاً پس از ترخیص بیمار، استراحت، آنتی بیوتیک و داروهای مسکن توصیه میشود. بهبودی کامل ممکن است ۷ تا ۱۰ روز طول بکشد. برخی از بیماران ممکن است کاندید عمل جراحی نباشند. افراد سیگاری و بیماران دارای اضافه وزن در معرض خطر بیشتری هستند. به طور مشابه، مردانی که فشار خون، مشکلات قلبی یا ریوی دارند، باید قبل از انجام عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی، با پزشک خود مشورت کنند.
کیستهای کوچک بهتر است به حال خود رها شوند. فقط زمانی که کیستها باعث ناراحتی میشوند و اندازه آنها بزرگ میشود باید جراحی را در نظر گرفت. مهم است که به خاطر داشته باشید که در برخی شرایط درد ممکن است حتی پس از برداشتن کیست نیز ادامه یابد، زیرا ممکن است شرایط دیگری در کیسه بیضه وجود داشته باشد که باعث درد شود.
خطرات
بعد از انجام جراحی ممکن است خطرات احتمالی وجود داشته باشند که عبارتاند از:
- بیهوشی عمومی: ممکن است بلافاصله پس از بیدار شدن احساس طبیعی داشته باشید، اما به مدت بیست و چهار تا چهل و هشت ساعت خوابآلود خواهید بود و واکنشهایتان کند میشوند.
- خونریزی: در حین عمل خطر کمی خونریزی وجود دارد.
- درد: اگر بعد از عمل هر گونه درد یا ناراحتی در بیضه خود احساس کردید در صورت لزوم از داروهای مسکن تجویز شده استفاده کنید.
- عفونت: اگر متوجه افزایش درد، تورم، گرما یا قرمزی در اطراف زخم، ترشح (چرک) یا افزایش دما شدید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است عفونت وجود داشته باشد که به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد.
- تورم و کبودی: ممکن است متوجه شوید که ناحیه اطراف محل عمل متورم و کمی کبود به نظر میرسد، این اتفاق باید پس از ۱ تا ۲ هفته برطرف شود. عدم بهبود علائم یا درد.
عوارض
این عوارض زمانی است که مشکلات در حین یا بعد از عمل رخ میدهد. غیرمعمول هستند، اما شامل واکنش غیرمنتظره به ماده بیهوشی، عفونت، خونریزی بیش از حد یا ایجاد لخته خون، معمولاً در ورید پا (ترومبوز ورید عمقی، DVT). عوارض خاص جراحی کیست اپیدیدیم بسیار نادر است، اما شامل موارد زیر است:
- خونریزی داخل کیسه بیضه: هماتوم، ممکن است برای توقف خونریزی و تخلیه ناحیه به جراحی بیشتری نیاز داشته باشید.
- آسیب به طناب اسپرماتیک: این میتواند منجر به کوچک شدن بیضه و مشکلات باروری شود.
- عود: کیستهای اپیدیدیم یا اسپرماتوسل ممکن است عود کنند
کلام پایانی
در این مقاله، به تمام جوانب مختلف مربوط با کیست اپیدیدیم پرداختیم. با وجود آن که این کیستها خوش خیم هستند، اما درمان آنها مهم است. ممکن است علائمی ایجاد نکنند، اما شناخت علائم آن برای شروع روند تشخیص و درمان امر مهمی است. راههای درمان این کیستها و عوارض و خطرات مربوط به روش جراحی را نیز در این مقاله، به صورت کامل بررسی کردیم.
سوالات متداول
مردان بیشتر در سنین میانسالی به این کیستها مبتلا میشوند. کودکان به ندرت قبل از نوجوانی به آن دچار میشود.
اکثر مردان مبتلا به کیست اپیدیدیم کاملا سالم هستند. برخی از شرایط کاملاً نادر مانند فیبروز کیستیک و بیماری کلیه پلی کیستیک وجود دارند که با این کیستها همراه است.