جراحی هیدروسلکتومی: مزایا، فواید و روش انجام

هیدروسل یکی از بیماری‌های شایع در مردان است که به دلیل جذب ناقص مایع بافتی یا تحریک غشاء که منجر به تولید بیش از حد مایع می‌شود، رخ می‌دهد. بسیاری از افراد به دلیل ورم بیضه یا هیدروسل، نیاز به انجام جراحی هیدروسل دارند. پزشک بر اساس گرید هیدروسل و شرایط کلی بیمار مخصوصا اگر هیدروسل به گرید 3 رسیده باشد، جراحی را برای درمان پیشنهاد می‌کند. جراحی هیدروسلکتومی که به عنوان جراحی هیدروسل نیز شناخته می‌شود، یک روش جراحی است که برای درمان هیدروسل انجام می‌شود. این جراحی معمولا به صورت سرپایی انجام می‌شود و درصد موفقیت بسیار بالایی دارد. در این مقاله، به بررسی عوارض، مزایا، اقدامات قبل و بعد جراحی و … خواهیم پرداخت، تا آخر مقاله همراه ما باشید. 

هیدروسلکتومی

جراحی هیدروسلکتومی چیست؟ 

جراحی هیدروسلکتومی، یک روش جراحی است که به منظور حذف یا ترمیم هیدروسل انجام می‌شود. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی و تحت بی‌حسی موضعی یا عمومی انجام می‌شود. در این روش، جراح از طریق یک برش کوچک در کیسه بیضه، مایع جمع شده در بیضه را تخلیه می‌کند و سپس کیسه را ترمیم می‌کند. دوران نقاهت پس از این عمل معمولاً کوتاه است و بیماران به سرعت به فعالیت‌های روزمره خود باز می‌گردند. عوارض جانبی این جراحی نادر است، اما شامل عفونت، خونریزی یا عود هیدروسل می‌شود. بنابراین، مشاوره و بررسی‌های دقیق قبل از انجام جراحی از اهمیت بالایی برخوردار است.

هیدروسل چیست؟ 

هیدروسل کیسه‌ پر از مایع است که بیضه را احاطه می‌کند و باعث تورم در کیسه بیضه می‌شود. این حالت معمولا به دلیل تجمع مایع در فضای بین پوشش‌های بیضه ایجاد می‌شود و منجر به درد در فرد می‌شود. در صورتی که هیدروسل در اطراف هر دو بیضه وجود داشته باشد، انجام جراحی دوطرفه ضروری است. هیدروسل، می‌تواند خطرناک باشد زیرا در قسمت حساس بدن قرار دارد. این بیماری معمولا بدون درد است و گاهی اوقات بدون درمان بهبود می‌یابد. با این حال، افراد باید هرگونه ناهنجاری در کیسه بیضه خود را فوراً با پزشک در میان بگذارند. برخی از اوقات، این بیماری نشانه‌ای از وجود یک مشکل جدی‌تر است. 

در مورد کیست اپیدیم نیز بخوانید!

مزایای هیدروسلکتومی 

هیدروسلکتومی به عنوان یک روش درمانی مؤثر برای مدیریت هیدروسل مزایای متعددی دارد. یکی از اصلی‌ترین مزایای این جراحی، حذف کامل مایع جمع شده در کیسه بیضه است. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی انجام می‌شود، به این معنی که بیماران پس از عمل نیاز به بستری شدن ندارند که این موضوع دیگر مزیت مهم این جراحی است. مزیت‌های این جراحی عبارت‌اند از:

  • پیشگیری از فتق کشاله ران در نوزادان: فتق کشاله ران یا فتق مغبنی در نوزادان در ناحیه کانال اینگوینال ایجاد می‌شود. با جراحی هیدروسلکتومی می‌شود از این نوع فتق جلوگیری کرد.
  • افزایش عزت نفس: اکثر افراد از نتایج هیدروسلکتومی راضی هستند، زیرا ظاهر کیسه بیضه پس از انجام جراحی به حالت طبیعی بر می‌گردد. 
  • ایمنی: هیدروسلکتومی یک روش نسبتاً ایمن با خطر و عوارض جانبی سیار کم است. 
  • دوره نقاهت کوتاه: جراحی هیدروسل نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و اکثر مردم در همان روز جراحی مرخص می‌شوند. 

عوارض هیدروسلکتومی 

هیدروسلکتومی یک جراحی نسبتا بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود. این جراحی تنها ۲ درصد خطر عفونت یا عوارض جانبی دارد. با این حال، ممکن است آسیب به عروق اسپرمی رخ دهد و بر باروری مرد تاثیر بگذارد. همه روش‌های جراحی دارای خطراتی هستند، برخی از خطرات هیدروسلکتومی عبارت‌اند از: 

  • خطرات بیهوشی
  • مشکلات درمانی
  • عفونت
  • توده خون لخته شده (هماتوم) 
  • تورم
  • کبودی
  • جای زخم نامطلوب
  • عود

همچنین درمورد اسپرماتوسل نیز بخوانید.

آماده‌ سازی قبل از جراحی هیدروسلکتومی 

قبل از انجام جراحی برخی اقدامات برای آماده سازی جراحی انجام می‌شوند. هدف این اقدامات پیشگیری از بروز مشکل حین و بعد از جراحی است. همچنین به نتیجه بهتر جراحی نیز کمک می‌کنند. اقدامات مهم برای آماده سازی قبل از جراحی هیدروسلکتومی عبارتند از:

  • مدتی قبل از جراحی از بیمار آزمایشات استاندارد خون و ادرار قبل از عمل گرفته می‌شود. 
  • قبل از عمل، پزشک یا پرستار روش جراحی، نوع بیهوشی مورد استفاده و نیاز به درن موقت را توضیح می‌دهد. درن در حین جراحی قرار داده می‌شود تا احتمال عفونت بعد از عمل و تجمع مایعات کاهش یابد. 
  • قبل از انجام جراحی یک جلسه ویزیت با جراح مشخص می‌شود که در آن جلسه سلامت عمومی بیمار ارزیابی خواهد شد. 
  • باید هر گونه آسیب، عفونت یا جراحی قبلی که در ناحیه تناسلی یا کشاله ران وجود دارد به جراح اطلاع داده شود. 
  • همچنین، باید در مورد داروهای تجویزی یا بدون نسخه که بیمار مصرف می‌کند، از جمله مکمل‌های گیاهی، به جراح اطلاع داده شود. آسپرین، داروهای ضد التهاب و برخی مکمل‌های گیاهی خطر خونریزی را افزایش می‌دهند. 
  • قبل از انجام جراحی، باید موهای زائد محل جراحی تراشیده شوند. 
  • بهتر است برای کاهش خطر عفونت، کیسه بیضه و کشاله ران یک روز قبل و یا در روز جراحی به طور کامل شسته شوند. 
حین جراحی هیدروسلکتومی

حین انجام جراحی هیدروسلکتومی

اولین اقدامی که در طی جراحی انجام می‌شود، اعمال بیهوشی بر روی بیمار است. پس از بیهوشی، جراح یک برش کوچک در کیسه بیضه یا کشاله ران در نزدیکی کیسه بیضه ایجاد می‌کند. بعد از ایجاد برش، عمل جراحی انجام می‌شود و در نهایت، جراح کیسه هیدروسل را خارج می‌کند. در برخی موارد، ممکن است فتق و هیدروسل همزمان وجود داشته باشد که در این حالت جراح فتق را نیز ترمیم خواهد کارد. جراح ممکن است لوله‌های سیلیکونی کوچکی را در ناحیه آسیب دیده قرار دهد تا خون یا مایعات را تخلیه کند. در نهایت، برش را بخیه می‌زنند. 

بعد از جراحی چه اتفاقی می‌افتد.

معمولا بلافاصله پس از جراحی، بیمار به یک اتاق ریکاوری برده می‌شود و از نظر خونریزی ناشی از برش بررسی می‌شود. همچنین دمای بدن و فشار خون بیمار نیز کنترل خواهد شد. بیماران پس انجام جراحی در همان روز مرخص می‌شوند و برای بهبودی به خانه روند. جلسات ویزیت بعدی معمولاً برای چند هفته پس از جراحی هماهنگ می‌شوند تا پزشک بتواند برش را بررسی کند و از عدم وجود عفونت مطمئن شود. 

مراقبت‌های بعد از جراحی 

اقدامات مراقبتی بعد از جراحی هیدروسل اهمیت بسیار زیادی دارند. این اقدامات به روند بهبود پس از جراحی و حفظ نتیجه جراحی کمک می‌کنند. جراح معمولا نکات مهم مراقبت‌های بعد از جراحی را به بیمار آموزش می‌دهد. این اقدامات عبارتند از:

  • بیمارمعمولا تا چند ماه پس از جراحی در محل جراحی تورم دارد. با این حال، تورم طولانی مدت، تب یا قرمزی در ناحیه برش باید بلافاصله به جراح گزارش داده شود. 
  • حداقل ۲۴ ساعت پس از هیدروسلکتومی باید کمپرس یخ را روی ناحیه جراحی قرار داد. 
  • مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) به تسکین دردهای خفیف کمک می‌کنند. رایج‌ترین آن‌ها آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن هستند. 
  • پس از جراحی بهتر است تا بیش یک هفته از انجام فعالیت‌های ورزشی و سنگین خود داری کنید.
  • محل جراحی باید خشک و تمیز نگه داشته شود.

نتایج جراحی هیدروسلکتومی

جراحی هیدروسل، معمولاً هیدروسل را به طور کامل درمان می‌کند. به صورت کلی عود کردن بیماری بعد از جراحی هیدروسل بسیار نادر است. همچنین در برخی موارد تا یک ماه تورم در کیسه بیضه پس از جراحی وجود دارد که طبیعی است. در اکثر مواقع، بیمار بالغ می‌تواند بیشتر فعالیت‌های خود را در عرض ۷ تا ۱۰ روز از سر بگیرد. اما، به بیمار توصیه می‌شود که تا ۶ ماه از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت‌های جنسی اجتناب کند. کودکان نیز بعد از چهار تا هفت روز فعالیت‌های عادی خود را می‌توانند از سر بگیرند. 

مدت نقاهت بعد از جراحی هیدروسلکتومی چقدر است؟ 

اکثر افراد حدود دو روز پس از هیدروسلکتومی می‌توانند فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرند. اگر هیدروسل بزرگ باشد، ممکن است پوست کیسه بیضه کشیده شده و پس از هیدروسلکتومی پوست آن شل شود. کیسه بیضه، باید چند هفته تا یک ماه پس از هیدروسلکتومی به اندازه معمولی خود برگردد. در نوزادان، بهتر است محل جراحی را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود. 

کلام پایانی

هیدروسلکتومی یک روش درمانی موثر و کم خطر است که بای درمان هیدروسل انجام می‌شود. هیدروسل، کیسه‌ای پر از مایع است که بیضه را احاطه می‌کند و باعث ایجاد درد و تورم در کیسه بیضه می‌شود. جراحی هیدروسلکتومی با درمان هیدروسل کیفیت زندگی بیمار را بهتر می‌کند و از ایجاد عوارض این بیماری جلوگیری کند. ممکن است افراد برای انجام جراحی کمی نگران باشند، اما هیدروسلکتومی یک روش نسبتاً ایمن است و هیدروسل نیز باعث بروز عوارض خطرناکی می‌شود. بنابراین اگر پزشک انجام جراحی را توصیه کرده است بهتر است در زمان مناسب جراحی را انجام دهید.

سوالات متداول

هیدروسلکتومی چقدر طول می‌کشد؟ 

در بیشتر موارد، هیدروسلکتومی کمتر از یک ساعت طول می‌کشد. 

چه کسانی نیاز به هیدروسلکتومی دارند؟ 

اگر کیسه بیضه بزرگ شده باشد، پزشک برای تمام افرادی که هیدروسل دارند، صرف نظر از سن، هیدروسلکتومی را توصیه می‌کند. 

آیا احتمال عفونت و مرگ در جراحی هیدروسل وجود دارد؟ 

عفونت مزمن پس از ترمیم جراحی می‌تواند خطر مشکلات بعد از جراحی را افزایش دهد. با این حال، هیچ موردی از مرگ پس از ترمیم هیدروسل گزارش نشده است. 

هیدروسلکتومی چقدر دردناک است؟ 

ممکن است پس از هیدروسلکتومی درد و ناراحتی خفیفی ایجاد شود. فرد می‌تواند درد خود را با داروهای NSAID یا مسکن‌های تجویزی کنترل کنید.