آزمایش HPV

آزمایش HPV  وجود ویروس پاپیلومای انسانی در بدن شما را بررسی می‌کند. افرادی که مبتلا به این ویروس باشند، در معرض خطر سرطان دهانه رحم هستند. البته نتیجه مثبت این تست این معنا را ندارد که قطعاً به سرطان دهانه رحم مبتلا شده‌اید. با این حال نوعی هشدار است تا اقدامات پیشگیرانه برای عدم ابتلا به سرطان دهانه رحم را زودتر آغاز کنید. بنابراین، متخصصان تلاش می‌کنند تا با کمک این آزمایش درمان سریع را آغاز کنند و احتمال خطر جدی را کاهش دهند. در این مقاله قصد داریم این آزمایش را به صورت کامل بررسی کنیم، برای آشنایی با کاربرد، مزایا و دیگر نکات مربوط به این آزمایش، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

عفونت hpv

عفونت HPV چیست؟ 

ویروس پاپیلومای انسانی یا همان  HPV نوعی ویروس رایج است که تمام قسمت‌های بدن را درگیر می‌کند. البته نکته جالب آن است که بیش از ۱۰۰ نوع HPV در جهان وجود دارد. یکی از بدترین نوع این ویروس‌ها ویروسی است که سبب ایجاد زگیل تناسلی، زگیل در دست‌ها، پاها، صورت و… می‌شود. ۳۰ سویه این ویروس روی اندام‌های تناسلی مثل فرج، واژن، دهانه رحم، آلت تناسلی، کیسه بیضه و … تاثیر می‌گذارد. HPV که روی دستگاه تناسلی تاثیر می‌گذارد نوعی عفونت مقاربتی است و به خاطر تماس پوست به پوست منتقل می‌گردد. بعضی از گونه‌های HPV پرخطر هستند و منجر به سرطان دهانه رحم می‌شوند. به همین دلیل است که توصیه می‌کنیم حتماً آزمایش HPV  را انجام دهید و در صورت وجود این ویروس درمان را هرچه سریع‌تر آغاز کنید. درمان زگیل تناسلی یکی از مهم‌ترین اقدامات پیشگیری از سرطان دهانه رحم است.

آزمایش HPV چیست؟

آزمایش HPV ویروس پاپیلومای انسانی را که یکی از دلایل سرطان دهانه رحم است آزمایش می‌کند. متاسفانه ویروس پاپیلومای انسانی بین مردم رایج شده و جزء ویروس‌های پیچیده و خطرناک محسوب می‌شود. بیش از 100 سویه HPV در جهان وجود دارند و همانگونه که قبلاً گفتیم باعث بروز مشکلات مختلفی در اندام تناسلی شما خواهند شد. بدن سالم بیشتر عفونت‌های HPV  را در طول چند سال از بین می‌برد، اما با گذشت زمان سویه‌های پرخطر آن منجر به تغییرات پیش سرطانی می‌شوند و در نهایت به سرطان دهانه رحم تبدیل می‌شوند. معمولا، اکثر سرطان‌های دهانه رحم بر اثر عفونت‌های پرخطر HPV به وجود می‌آیند. به همین دلیل است که استفاده از تست  HPV اهمیت بسیار زیادی برای پزشکان دارد.

چه زمانی آزمایش HPV تجویز می‌شود؟ 

معمولا آزمایش HPV  بر اساس شرایطی که بیمار دارد، تجویز می‌شود. پزشکان در شرایط زیر انجام این تست را پیشنهاد می‌دهند:

  • برای افرادی که مشکل دهانه رحم دارند و سن آن‌ها بین ۳۰ تا ۶۵ سال است انجام تست HPV توصیه می‌گردد.
  • برای افرادی که درگیر پاپ اسمیر هستند نیز این آزمایش می‌تواند مفید باشد. HPV  نشان خواهد داد که آیا سلول‌های غیر طبیعی در دهانه رحم با عفونت پرخطر HPV مرتبط هستند یا خیر.
  • سرطان اوروفارنکس از دیگر مشکلاتی است که احتمال دارد پزشکان را به این نتیجه برساند تا تستHPV را تجویز کنند. HPV 16 یکی از شایع‌ترین دلایل این نوع سرطان است.

در صورتی که نتایج آزمایشHPV  فعلی شما نرمال باشد، باید هر ۵ سال یکبار آن را مجدداً انجام دهید. اگر در گذشته تست HPV مثبت شده باشد یا به بیماری‌هایی مثل HIV مبتلا شده باشید که سیستم ایمنی را ضعیف می‌کنند، احتمالاً پزشکان مجدداً تست HPV برای شما تجویز کنند.

روش آزمایش HPV

آزمایش HPV چگونه انجام می‌شوند؟ 

برخی از مردم تصور می‌کنند آزمایش HPV در مطب متخصص زنان انجام می‌شود اما برای این کار نیاز به آزمایشگاه وجود دارد. پاتولوژیست‌ها با استفاده از نمونه‌ای که از طریق این آزمایش به دست می‌آورند، نتایج آن را مشخص می‌نمایند. از روش‌های مختلفی برای انجام این آزمایش استفاده می‌شود که برخی از آنها را خدمتتان بیان می‌نماییم:

  • پاپ اسمیر: تکنسین آزمایشگاه با کمک این روش سلول‌ها را از دهانه رحم خارج کرده و از نظر تغییرات پیش سرطانی یا HPV یا هر دو مورد آزمایش قرار می‌دهد. یعنی متخصص می‌تواند با کمک نمونه‌های خارج شده از بدن سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی را بررسی نماید.
  • بیوپسی دهانه رحم: اگر نتایج پاپ اسمیر شما غیر طبیعی باشد، پزشک برای بررسی بیش‌تر بیوپسی دهانه رحم را تجویز می‌کند. در طی بیوپسی دهانه رحم بخشی از بافت دهانه برای آزمایش HPV برداشته می‌شود. متخصصین ممکن است بیوپسی دهانه رحم را به عنوان بخشی از کولپوسکوپی انجام دهند.

تفسیر تست HPV 

آزمایش HPV مانند هر آزمایش دیگری با دو نتیجه مثبت و منفی همراه است. در صورتی که نتیجه این آزمایش مثبت باشد یعنی بیمار مبتلا به یکی از گونه‌های پرخطر HPV شده است. در مورد بیماری‌هایی که می‌توان از این آزمایش نتیجه گرفت نکاتی را قبلاً با هم بررسی کرده‌ایم. حالت دوم آن است که نتیجه آزمایش  HPVمنفی باشد. در این حالت بیمار با سویه پرخطر HPV مواجه نیست. البته این نتیجه برای همیشه پابرجا نخواهد بود و حداقل هر ۵ سال یک بار باید آزمایش مجدد انجام شود تا از نبود این بیماری خطرناک مطمئن شوید. گاهی اوقات هم پزشک نسبت به جزئیات نتیجه آزمایش تردید پیدا می‌کند و ممکن است در مدت زمان کوتاهی آن را تکرار کند. بهتر است با پزشک همکاری داشته باشید و هر دستوری که می‌دهد را انجام دهید. 

مثبت بودن تست HPV نشانه چیست؟

آزمایش HPV به دلایل مختلفی مثبت می‌شود، درواقع مثبت بودن این تست نشانه مشکلات مختلفی است. مثبت بودن این تست به این معنی است که شما یکی از گونه‌های پرخطر HPV را دارید. با این حال در مورد ابتلا به سرطان دهانه رحم هنوز هیچ چیزی قطعی نخواهد بود. ممکن است بدن شما بتواند با عفونت مبارزه کند و سرطان را قبل از به وجود آمدن آن از بین ببرد. همچنین، مثبت بودن تست HPV گاهی اوقات به معنای عفونت شدید است. یعنی همیشه مثبت بودن  HPV نشانه وجود احتمال ابتلا به سرطان نیست.

در برخی شرایط نادر، گاهی اوقات مثبت بودن آزمایش HPV  نشانه دهنده سرطان دهان است. بیماری‌های دیگری باعث مثبت شدن تست HPV می‌شوند، بیماری‌های جنسی هستند. به طور کلی عمده مشکلاتی که از طریق این تست مشخص می‌شوند، مربوط به بیماری‌های جنسی و بیماری‌های مرتبط با آن‌ها هستند.

در مورد واکسن HPV  نیز بخوانید.

کلام آخر

آزمایش HPV برای تشخیص سرطان دهانه رحم بسیار ضروری است. برای پیشگیری از این بیماری توصیه ما به شما این است که طبق دستورالعمل پزشک مراقبت‌های لازم را انجام دهید. همانطور که در مقاله گفتیم،  بهتر است به صورت منظم هر 5 سال یک بار این آزمایش را انجام دهید. همچنین برای پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV بهتر است که رابطه جنسی ایمن داشته باشید، قبل از اولین رابطه جنسی واکسن HPV بزنید و از برخورد پوست به پوست آلت تناسلی با فردی که مبتلا به این ویروس است خود داری کنید.