آیا سرطان کلیه کشنده است؟

زمانی که سرطان کلیه به موقع تشخیص داده شود، می‌توان به طور موثر این بیماری را درمان کرد. مانند بسیاری از تومورهای سرطانی دیگر، سرطان کلیه با جهش‌های DNA شروع می‌شود که باعث رشد کنترل‌نشده سلولی می‌شود. تومور در حال رشد می‌تواند در عملکرد کلیه اختلال ایجاد کند و احتمالاً به سایر اندام‌ها و بافت‌ها گسترش یابد. برای اینکه بدانید آیا سرطان کلیه کشنده است یا خیر در ادامه مقاله با ما همراه باشید. 

سرطان کلیه چیست؟

سرطان کلیه به رشد غیر طبیعی سلول‌ها در بافت کلیه گفته می‌شود که با گذشت زمان، این سلول‌های سرطانی باعث ایجاد تومور در کلیه می‌شوند. این نوع از سرطان زمانی در کلیه ایجاد می‌شود که چیزی باعث تغییر غیر معمول در سلول‌ها ‌شود و باعث شود سلول‌ها بدون کنترل تقسیم ‌شوند. تومور سرطانی بدخیم می‌تواند به سایر بافت‌ها و اندام‌های حیاتی نیز گسترش یابد که این اتفاق متاستاز نامیده می‌شود.

علت مبتلا شدن به سرطان کلیه

به طور دقیق مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد سرطان‌ کلیه می‌شود؛ ولی پزشکان به این نتیجه رسیده‌اند که سرطان کلیه زمانی شکل می‌گیرد که برخی از سلول‌های کلیه تغییراتی در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل‌هایی است که به سلول‌ها می‌گویند چه کاری انجام دهند. این تغییرات در DNA به سلول‌ها دستور می‌دهند که به سرعت رشد کرده و تقسیم می‌شوند. تجمع غیر طبیعی سلول‌ها،  توموری را تشکیل می‌دهد که می‌تواند فراتر از کلیه گسترش یابد همچنین برخی از سلول‌ها می‌توانند تکثیر شوند و به نقاط دوردست بدن گسترش یابند (متاستاز).

همچنین درمورد سرطان کلیه: شناخت، علائم، دلایل و درمان آن بخوانید!

آیا سرطان کلیه خطرناک است؟

به طور کلی میتوان گفت که سرطان کلیه بیماری جدی و خطرناکی است اما در بیشتر مواقع اگر این بیماری زودتر تشخیص داده شود امکان بهبودی بالا می‌رود. معمولا اگر سرطان کلیه زودتر تشخیص داده شود و از تکثیر آن جلوگیری شود احتمال بهبودی بالا می‌رود همچنین عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهند عبارت‌اند از سن بالا، سیگار کشیدن، اضافه وزن، فشار خون بالا، دیالیز طولانی مدت و سابقه خانوادگی. متأسفانه، تشخیص سرطان کلیه اغلب دشوار است، زیرا در مراحل اولیه علائم واضحی وجود ندارد.

علائم سرطان کلیه

سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه علائمی ندارد و با گذشت زمان، این علائم و نشانه‌ها ایجاد می‌شوند، از جمله:

  • مشاهده خون در ادرار که می‌تواند به رنگ صورتی یا قرمز به نظر برسد
  • درد در پشت یا پهلو
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن بی دلیل
  • خستگی
  • تب
عوامل خطر سرطان کلیه

نرخ بقای نسبی سرطان کلیه

نرخ بقای نسبی، افراد مبتلا به همان نوع و مرحله سرطان کلیه را با افراد در کل جمعیت مقایسه می‌کند. به‌عنوان‌مثال، اگر نرخ بقای نسبی ۵ساله برای مرحله خاصی از سرطان کلیه 80 درصد باشد، به این معنی است که احتمال ابتلا به این سرطان در افرادی که به آن سرطان مبتلا هستند، به طور متوسط ​​حدود 80 درصد بیشتر از افرادی است که به آن سرطان مبتلا نیستند.

نرخ بقای نسبی ۵ساله برای سرطان کلیه:

  1. داخل کلیه 93%
  2. متاستاز در اندام‌های نزدیک 74٪
  3. متاستاز در اندا‌م‌های دورتر 15٪

درمان سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه معمولاً با جراحی برای برداشتن تومور سرطانی آغاز می‌شود که برای سرطان‌های محدود به کلیه، جراحی تنها درمان مورد نیاز است. اگر سرطان به خارج از کلیه گسترش یافته باشد، امکان دارد درمان‌های اضافی نیز توصیه شود. بهترین گزینه درمانی برای شما می‌تواند به عوامل مختلفی از جمله سلامت عمومی، نوع سرطان کلیه، میزان گسترش سرطان و ترجیحات شما برای درمان بستگی داشته باشد. برای اکثر انواع سرطان‌های کلیه، جراحی جزو درمان‌های اولیه است. هدف از جراحی، حذف تومور سرطانی با حفظ عملکرد طبیعی کلیه است.

درمان سرطان کلیه به موارد زیر بستگی دارد:

  • نوع سرطان کلیه
  • موقعیت و اندازه تومور سرطانی
  • میزان گسترش سرطان
  • سلامت عمومی بیمار

همچنین درمان سرطان کلیه می‌تواند شامل جراحی، کرایوتراپی، داروهای مهارکننده تیروزین کیناز، رادیوتراپی یا شیمی درمانی نیز باشد که ما در ادامه مقاله به توضیح انواع آنها پرداخته‌ایم.

عمل جراحی

عمل جراحی

اگر سرطان کلیه زود تشخیص داده شود و گسترش نیافته باشد، پزشک می‌تواند برای برداشتن تومور سرطانی جراحی انجام دهد.

به طور کلی دو نوع جراحی برای سرطان کلیه وجود دارد:

  • برداشتن کلیه (نفرکتومی)
  • برداشتن تومور سرطانی و باقی گذاشتن تا حد امکان از کلیه (نفرکتومی جزئی)

همچنین امکان دارد لازم باشد برخی از غدد لنفاوی که بخشی از سیستم تخلیه بدن هستند، برداشته شوند.

آمبولی شریانی (BFR)

اگر حال عمومی شما به اندازه کافی برای عمل جراحی مناسب نباشد، در عوض به شما درمانی برای مسدود کردن جریان خون (BFR) پیشنهاد می‌شود. به این نوع درمان آمبولی شریانی گفته می‌شود که  به کوچک کردن سرطان و کنترل علائم شما کمک می‌کند.

سرما درمانی (کرایوتراپی)

سرما درمانی یا کرایوتراپی نوعی از درمان است که پزشک سوزن‌های کوچکی را از پوست عبور می‌دهد تا سلول‌های سرطانی منجمد شوند. در این روش سلول‌های منجمد از بین می‌روند و با سلول‌های سالم جایگزین می‌شوند.

اگر بیمار موارد زیر را داشته باشد پزشک می‌تواند کرایوتراپی را تجویز کند:

  • تومور سرطانی کوچک باشد
  • عمل جراحی برای سلامت شما مناسب نباشد

درمان با داروهای مهارکننده تیروزین کیناز(BTK)

داروهای مهارکننده  تیروزین کیناز BTK نوعی از داروهای هدفمند هستند که برای درمان سرطان کلیه استفاده میشوند. کیناز ها پروتئین هایی در بدن هستند که کنترل رشد و جداسازی سلول ها را بر عهده دارند. داروهای مهارکننده تیروزین کیناز از ارسال سیگنال بین سلول های سرطانی نیز جلوگیری میکنند.

رادیوتراپی

در روش رادیوتراپی از پرتوها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود که اغلب برای سرطان کلیه استفاده نمی‌شود، اما گاهی اوقات برای کنترل علائم در موارد زیر استفاده می‌شود:

  • زمانی که تومور سرطانی را نمی‌توان با جراحی برداشت
  • سرطان به سایر قسمت‌های بدن شما گسترش یافته است

شیمی درمانی

با استفاده از شیمی درمانی پزشک با داروهای شیمیایی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند که اغلب برای سرطان کلیه مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، اما در صورت ابتلا به انواع خاصی از سرطان کلیه شیمی درمانی استفاده می‌شود.

کلام پایانی

سرطان کلیه زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های کلیه‌ها تغییر کرده و خارج از کنترل رشد کنند. افراد مبتلا به سرطان کلیه امکان دارد متوجه درد پهلو، فشار خون بالا، خون در ادرار و علائم دیگر شوند همچنین درمان سرطان کلیه شامل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی است. اگر هریک از علایم ذکر شده را تجربه کردید پیشنهاد می‌شود که حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

سوالات متداول

آیا سرطان کلیه قابل درمان است؟

معمولا تومور سرطانی که در حال پیشرفت است می‌تواند به اعضای دیگر بدن نیز تکثیر شود اما اگر تومور سرطانی زودتر تشخیص داده شود قابل کنترل و حتی درمان می‌باشد.