جراحی پروستات: کاربرد، انواع مزایا و اقدامات قبل و بعد
-
دسته بندی : مقالات
-
تاریخ انتشار :۲۶ اسفند ۱۴۰۲
-
نظرات : 0 دیدگاه
پروستات غده کوچکی است که بخشی از دستگاه تناسلی مردانه است. این مجرای ادراری را احاطه میکند، که لولهای است که از طریق آن مایع منی (انزال) و ادرار (مجرای ادرار) از بدن خارج میشود. در این مقاله به جراحی پروستات، عوارض و نحوه انجام آن خواهیم پرداخت. برای آشنایی با این موارد تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
جراحی پروستات چیست؟
جراحی پروستات، نوعی جراحی است که در آن جراح تمام یا بخشی از پروستات را برمی دارد. پروستاتکتومی، یک روش جراحی است که در آن متخصص اورولوژی پروستات را برای درمان سرطان پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات خارج میکند. دو نوع اصلی شامل پروستاتکتومی ساده و پروستاتکتومی رادیکال است. خطرات شامل بیاختیاری، اختلال نعوظ و خطرات جراحی است. اکثر افراد پس از چهار تا ۱۰ هفته بهبود مییابند.
انواع جراحی پروستات
دو نوع اصلی پروستاتکتومی وجود دارد.
پروستاتکتومی ساده
غده پروستات دارای دو بخش است: یک بخش داخلی که با افزایش سن رشد میکند و یک قسمت بیرونی که یک کپسول را تشکیل میدهد. قسمت داخلی آن مانند میوه پرتقال است و قسمت بیرونی آن مانند پوست پرتقال است. در طی یک پروستاتکتومی ساده، جراح یک برش عمودی در قسمت تحتانی شکم شما ایجاد میکند و قسمت داخلی پروستات را از طریق برش خارج میکند در حالی که قسمت بیرونی آن دست نخورده باقی میماند. قسمت داخلی را از بین میبرند در حالی که قسمت بیرونی را دست نخورده میگذارند. همچنین ممکن است این روش را به روش لاپاراسکوپی انجام دهند. جراحی لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز سنتی کمتر تهاجمی است. جراح دو تا چهار برش کوچک (نیم اینچ یا کمتر) در شکم شما ایجاد میکند. سپس یک میله نازک با یک دوربین در انتها (لاپاراسکوپ) را در یک برش قرار میدهند تا داخل بدن را ببینند. آنها ابزارهای جراحی را وارد برشهای دیگر میکنند، سپس قسمت داخلی پروستات را بر میدارند.
پروستاتکتومی رادیکال
در طول پروستاتکتومی رادیکال، جراح کل غده پروستات را برمی دارد. آنها معمولا چربی و بافتهای اطراف پروستات را نیز از بین میبرند. اینها ممکن است شامل وزیکولهای منی و غدد لنفاوی باشد. سپس جراح مجرای ادرار را با استفاده از بخیه مجدداً به مثانه میچسباند و مجرای دفران را که لولهای است که منی را از بیضهها به مجرای ادرار منتقل میکند، برش میدهد. پروستاتکتومی رادیکال ممکن است یک جراحی باز باشد یا جراح ممکن است آن را به روش لاپاراسکوپی انجام دهد.
در طول پروستاتکتومی رادیکال باز، جراح یک برش عمودی بین ناف و استخوان شرمگاهی ایجاد میکند تا پروستات را خارج کند. در طول پروستاتکتومی رادیکال لاپاراسکوپی، جراح چندین برش کوچک ایجاد میکند که از طریق آنها یک لاپاراسکوپ را برای دیدن داخل بدن وارد میکند. آنها ابزارهای جراحی را در برشهای دیگر قرار میدهند. فرد ممکن است کاندیدای پروستاتکتومی رادیکال لاپاراسکوپی رباتیک باشد. جراح بازوهای یک ربات را کنترل میکند، که به آنها اجازه میدهد با دقت بیشتری در مناطقی که در بدن قابل دسترسی نیست حرکت کنند. پروستاتکتومی رادیکال لاپاراسکوپی و پروستاتکتومی رادیکال لاپاراسکوپی رباتیک نسبت به پروستاتکتومی باز کم تهاجمیتر هستند.
برخی از افراد ممکن است کاندیدای پروستاتکتومی رادیکال تک پورتی باشند. این یک نوع پروستاتکتومی رادیکال به کمک ربات است که در آن ابزارها از طریق یک برش کوچک در قسمت پایین شکم وارد میشوند. این روش جدیدتر از پروستاتکتومی لاپاراسکوپی سنتی و پروستاتکتومی رادیکال روباتیک است که دارای برش است. همچنین کمتر تهاجمی است، به بهبودی سریعتر اجازه میدهد و جای زخم کمتری ایجاد میکند. با این حال، از آنجا که این یک روش جدیدتر است، ممکن است در بسیاری از بیمارستانها گزینهای نباشد.
آیا پروستاتکتومی یک جراحی بزرگ است؟
بله، پزشکان عموماً پروستاتکتومی را یک جراحی بزرگ میدانند. جراح با جراحی بخشی یا تمام پروستات را برمی دارد. برخی از تکنیکهای جراحی نسبت به سایرین کمتر تهاجمی هستند. جراح توضیح میدهد که کدام تکنیک را توصیه میکند و چرا. اگرچه پروستاتکتومی یک جراحی بزرگ است، اما پزشکان آن را در افرادی که به اندازه کافی سالم هستند و بدون مشکلات قلبی یا ریوی عمده تحت عمل جراحی قرار میگیرند، بیخطر میدانند.
چه کسانی باید پروستاتکتومی کنند؟
پزشکان اغلب پروستاتکتومی رادیکال را برای درمان سرطان پروستات محدود به پروستات در مردان توصیه میکنند. اگر فرد شرایطی دارد که مجرای ادرار را مسدود میکند و بر نحوه ادرار کردن تأثیر میگذارد، مانند هیپرپلازی خوش خیم پروستات، ممکن است پروستاتکتومی ساده را توصیه کند.
قبل از جراحی پروستات
قبل از پروستاتکتومی، با پزشک ملاقات خواهید کرد، در مورد اینکه چه نوع روش پروستاتکتومی برای فرد بهترین است صحبت خواهد کرد. ممکن است یک پروستاتکتومی ساده یا رادیکال داشته باشید. پزشک سلامت عمومی را بررسی خواهد کرد. آنها همچنین علائم حیاتی (دما، نبض و فشار خون) را میگیرند.
در مورد داروهای تجویزی که مصرف میکنید به پزشک اطلاع دهید. این شامل مکملهای گیاهی است. آسپرین، داروهای ضد التهاب، برخی مکملهای گیاهی و رقیق کنندههای خون میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند. ممکن است لازم باشد قبل از جراحی به طور موقت مصرف برخی داروها را قطع کنید. قبل از قطع هر دارویی حتما با پزشک برای راهنمایی مشورت کنید. همچنین در مورد هرگونه آلرژی که دارید با پزشک مشورت کنید.
پزشک همچنین دستورالعملهای خاصی را در مورد خوردن و آشامیدن قبل از برداشتن پروستات به فرد ارائه میدهد. فرد نباید بعد از نیمه شب شب قبل از عمل چیزی بخورد یا بنوشد.
در مورد التهاب پروستات بخوانید!
در طول جراحی پروستات
یک تیم ویژه از پزشکان، عمل جراحی پروستات را انجام خواهند داد. این تیم معمولاً شامل متخصص اورولوژی، متخصص بیهوشی و پرستاران هستند.
متخصص بیهوشی با بیهوشی عمومی فرد را آرام میکند. فرد بیدار نخواهد بود، ثابت میماند و هیچ دردی را در طول عمل احساس نمیکند. بعد از بیهوشی، پزشک یک کاتتر ادراری را وارد میکند. سوند ادراری یک لوله کوچک و انعطافپذیر است که ادرار را از مثانه به یک کیسه تخلیه میکند. این روش بسته به اینکه پروستاتکتومی باز یا پروستاتکتومی رباتیک داشته باشید متفاوت است.
پروستاتکتومی باز
در طول پروستاتکتومی باز، متخصص اورولوژی از یک چاقوی تیز و استریل استفاده میکند تا با دقت یک برش عمودی بین ناف و استخوان شرمگاهی (سوپراپوبیک) ایجاد کند. در برخی موارد، متخصص اورولوژی ممکن است برش را در پوست بین مقعد و کیسه بیضه (پرینه) ایجاد کند. با این حال، این روش آنچنان رایج نیست.
برش معمولا بین ۶ تا ۱۲ اینچ است و به اورولوژیست، نگاه واضحتری به پروستات و بافتهای اطراف آن میدهد. برش را با بخیه میبندند، همچنین یک لوله سیلیکونی کوچک را برای خارج کردن خون یا مایع از داخل بدن قرار میدهند. برداشتن درن جراحی معمولاً دردناک نیست و نیازی به داروهای ضد درد یا بیهوشی ندارد.
پروستاتکتومی رباتیک
در طول پروستاتکتومی رباتیک، متخصص اورولوژی از یک چاقوی جراحی برای ایجاد یک یا چندین برش کوچک استفاده میکند. برشها از حدود ۳/۴ اینچ بزرگتر نیستند. آنها یک لاپاراسکوپ و تجهیزات جراحی رباتیک را در این برشهای کوچک قرار میدهند. سپس اورولوژیست، غده پروستات و وزیکولهای منی را از بافتهای اطراف خارج میکند. سپس مجرای ادرار را با استفاده از بخیههای کوچک مجدداً به مثانه میچسبانند. متخصص اورولوژی همچنین ممکن است غدد لنفاوی را بردارد و آنها را از نظر سرطان بررسی کند.
بعد از جراحی پروستات
پس از پروستاتکتومی، پزشک محل برش را با باند یا چسب پوستی میپوشاند. متخصص بیهوشی تزریق بیهوشی به بدن را متوقف میکند. بیمار، در عرض چند دقیقه هوشیار خواهد شد، اما احتمالاً همچنان احساس گیجی خواهد کرد. هنگامی که از خواب بیدار شد، پزشکان درد فرد را درمان خواهند کرد. جراحی رباتیک، معمولاً درد کمتری نسبت به پروستاتکتومی باز دارد. با این حال، تا زمانی که بهبود مییابید، همچنان به داروهای ضد درد و تکنیکهای مدیریتی نیاز خواهید داشت. بیهوشی معمولاً در کوتاه مدت پس از جراحی باعث تهوع میشود.
روز بعد از جراحی، پزشکان فرد را تشویق میکنند که از رختخواب بلند شود و راه برود. پیاده روی بهبودی را تسریع میکند، جریان خون را بهبود میبخشد و عملکرد را به نواحی آسیب دیده باز میگرداند. همچنین به جلوگیری از لخته شدن خون در پاها، پنومونی و سایر عوارض کمک میکند.
تقریباً همه افراد پس از پروستاتکتومی کاتتر ادراری دارند. مدت زمانی که کاتتر ادراری در جای خود باقی میماند بستگی به نوع جراحی دارد. برای یک پروستاتکتومی ساده، کاتتر ادراری ممکن است برای دو تا سه روز کار کند. برای جراحی پروستات رادیکال، ممکن است ۱۰ تا ۱۴ روز در محل باقی بماند.
اگر بیمار به اندازه کافی بهبود یافته باشد، پزشک او را ترخیص میکند. برخی از افراد ممکن است در همان روز عمل به خانه بروند، در حالی که برخی دیگر ممکن است یک تا دو روز در بیمارستان بمانند. یکی از اعضای خانواده یا دوست باید بیمار را به خانه برساند. همچنین ایده خوبی است که یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان حداقل چند روز پس از عمل به بیمار کمک کند. برای اطمینان از بهبود مناسب محلهای برش، باید از بلند کردن اجسام سنگین یا ورزشهای شدید به مدت چند هفته اجتناب کنید.
فواید جراحی پروستات
مزیت اصلی پروستاتکتومی درمان سرطان پروستات یا BPH است. سرطان پروستات، به ویژه سرطان پروستات درجه بالا یا تهاجمی، ممکن است بدون درمان، کشنده باشد. خطر ابتلا به سرطان پروستات بدون درمان بیشتر از خطرات مرتبط با پروستاتکتومی در اکثر بیماران است.
عوارض
همه روشهای جراحی خطراتی دارند، برخی از خطرات پروستاتکتومی عبارتند از:
- خطرات بیهوشی
- مشکلات درمانی
- نیاز احتمالی به انتقال خون
- عفونت
- توده خون لخته شده (هماتوم)
- لخته شدن خون
- تجمع مایع در محل جراحی (سروما)
- بیاختیاری
- اختلال در نعوظ
- انزال کم یا بدون انزال بعد از ارگاسم (ارگاسم خشک)
- آتروفی آلت تناسلی (به دلیل کاهش عملکرد نعوظ)
- افسردگی
کلام پایانی
جراحی پروستاتکتومی یکی از روشهای اصلی درمان سرطان پروستات است که در مواردی که سرطان به طور محدود به پروستات محدود شده است، به کار گرفته میشود. این روش جراحی جهت برداشت کامل یا جزئی پروستات و بافتهای مبتلا به سرطان، با هدف کنترل بیماری و بهبود طول عمر بیمار انجام میشود.
بله، میتوان بدون پروستات زندگی کرد.
بستری شدن معمولی در بیمارستان برای پروستاتکتومی رباتیک یک تا دو روز است. با این حال، برخی از افراد ممکن است بتوانند در روز عمل به خانه بروند. زمان معمول برای پروستاتکتومی باز سه تا چهار روز است.