درمان بزرگی پروستات با جراحی

بزرگی پروستات یکی از بیماری­‌های شایع در آقایان است که با افزایش سن بروز می‌­یابد. پروستات غده­‌ی کوچکی است که در ایجاد مایع سمن و باروری نقش دارد. این غده بلافاصله پایین مثانه و اطراف گردن مثانه جای گرفته است. به طور معمول با افزایش سن، پروستات نیز رشد کرده و بزرگ می­‌شود. بزرگ شدن پروستات می‌­تواند باعث بروز علائم ادراری آزاردهنده‌­ای همچون تکرر ادرار، قطره قطره شدن جریان ادرار، عدم تخلیه­‎‌ی کامل مثانه و حتی احتباس ادراری شود. این علائم می‌­تواند کیفیت زندگی بیمار را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به معرفی انواع روش‌­های درمانی و همچنین مناسب­‌ترین روش درمان بزرگی پروستات با جراحی خواهیم پرداخت.

درمان بزرگی پروستات

روش‌های درمانی بسیاری برای بزرگی پروستات وجود دارد. روش‌های درمان بزرگی پروستات شامل  دارو درمانی، جراحی و سایر اعمال پزشکی با برش‌های کم‌تر و کوچک‌تر و حتی بدون برش است. بهترین روش درمانی برای هر فرد، با توجه به شرایط وی و تصمیم پزشک معالج متفاوت است. روش درمان بزرگی پروستات بسته به موارد زیر تعیین می‌شود:

  • اندازه‌ی پروستات بیمار
  • سن بیمار
  • وضعیت سلامت عمومی بیمار
  • شدت و وخامت علائم بیمار

اگر علائم بیماری، کیفیت زندگی بیمار را تحت‌الشعاع قرار ندهد، می‌توان درمان بزرگی پروستات را به تعویق انداخت. در این موارد می‌توان صبر کرد تا زمانی که علائم تغییر کند یا شدت یابد. بنابراین بهترین روش درمان بزرگی پروستات برای هر بیمار متفاوت است. پزشک معالج می‌­تواند تا حد زیادی به انتخاب مناسب‌­ترین روش درمانی هر بیمار کمک کند. بنابراین، پزشک معالج با گرفتن شرح ­حال و معاینه‌­ی بیمار، انجام آزمایشات و تصویربرداری مناسب و با تکیه بر دانش و تجربه­‌ی خود، بهترین و موثرترین روش درمانی را به بیمار پیشنهاد می‌­دهد. از این جهت یکی از مهم‌­ترین اقدامات درمانی بزرگی پروستات، انتخاب پزشک با تجربه و آگاه است.

دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی، فلوشیپ فوق تخصصی اورولوژی، با گذراندن دوره تخصصی و فوق تخصصی اورولوژی، در زمینه جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری، یکی از بهترین و متعهدترین پزشکان اورولوژی محسوب می‌­شوند. دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی با کسب سال­ها تجربه در زمینه­‌ی درمان بیماران مبتلا به بزرگی پروستات به عنوان یک متخصص برجسته شناخته می­‌شوند و می‌­توانند در امر درمان کمک شایانی به بیماران کنند. برخی از روش‌های درمان بزرگی پروستات به شرح زیر هستند:

درمان بزرگی پروستات

دارودرمانی

دارودرمانی، رایج‌ترین درمان بزرگیِ خفیف تا متوسط پروستات است. انتخاب دارو بستگی به شدت علائم، سن بیمار و سایر عوامل فردی دارد. هر دارویی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد، بنابراین قبل از مصرف هر دارویی، حتما با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروهای رایج برای درمان بزرگی پروستات به شرح زیر هستند:

  • آلفا بلاکرها: آلفابلاکرها با استراحت عضله‌ی صاف گردن مثانه و پروستات، روند ادرار کردن را تسهیل می‌کند. آلفابلاکرها شامل تامسولوسین و ترازوسین هستند. آلفا بلاکرها با شل کردن عضلات مثانه و پروستات، ادرار کردن را آسان‌تر می‌کنند.
  • مهارکننده‌های ۵-آلفا ردوکتاز: این دسته‌ی دارویی باعث کوچک و جمع شدن پروستات می‌شود. این داروها با مهار تغییرات هورمونی، مانع رشد پروستات می‌شود. این داروها شامل فیناستراید و دوتاسراید هستند.
  • ترکیب کردن داروها: اگر هرکدام از داروهای قبلی به تنهایی پاسخ ندهد، می‌توان با تشخیص پزشک از ترکیب آلفابلاکرها و مهارکننده‌های ۵-آلفا ردوکتاز استفاده کرد.

جراحی برای درمان بزرگی پروستات

جراحی بزرگی پروستات زمانی انجام می‌شود که داروها نتوانند علائم را به طور کامل برطرف کنند یا عوارض جانبی شدیدی داشته باشند. در این روش‌، بخشی از پروستات که مانع جریان ادرار می‌شود، برداشته می‌شود. رایج‌ترین روش جراحی، TURP است که با استفاده از یک ابزار خاص، بافت اضافی پروستات را برمی‌دارند. سایر روش‌ها شامل جراحی با لیزر، جراحی با امواج رادیویی و جراحی روباتیک است. انتخاب روش جراحی به عوامل مختلفی مانند اندازه پروستات، شدت علائم و شرایط عمومی بیمار بستگی دارد. هر جراحی مانند هر روش درمانی دیگری، با خطراتی همراه است که پزشک باید قبل از عمل در مورد آن‌ها به بیمار توضیح دهد. جراحی پروستات در موارد زیر کاربرد دارد:

  • عدم پاسخ به درمان دارویی
  • احتباس ادراری
  • مشکلات کلیوی
  • ترجیح بیمار به عدم استفاده از درمان دارویی
  • عفونت ادراری و سنگ مثانه مکرر

روش­‌های درمانی جراحی بزرگی پروستات شامل موارد زیر است:

  • TURP: در این روش، جراح با استفاده از یک ابزار مخصوص به نام رِزِکتوسکوپ، که از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود، بافت اضافی پروستات را برمی‌دارد. این روش به طور معمول، خونریزی کم‌تری نسبت به سایر روش‌ها دارد و بهبودی پس از عمل سریع‌تر است.
  • TUIP: برش پروستات از طریق مجرای ادراری را TUIP می‌گویند. در این روش، جراح با استفاده از یک ابزار مخصوص، برش‌هایی در پروستات ایجاد می‌کند تا مجرای ادرار بازتر شود.
  • حرارت درمانی توسط اشعه ماکروویو از طریق مجرای ادراری: در این روش، از امواج ماکروویو برای گرم کردن و تخریب بافت پروستات استفاده می‌شود.
  • درمان لیزری بزرگی پروستات: در این روش، از لیزر برای بخار کردن یا برش بافت پروستات استفاده می‌شود. انواع مختلفی از لیزر برای این منظور وجود دارد، از جمله لیزر هولمیوم، لیزر سبز و لیزر تام. خونریزی بسیار کم، بهبودی سریع و کاهش خطر عفونت از جمله مزایای این روش هستند.

روش‌های درمانی پروستات

عمل پروستات به روش آندوسکوپی و لیزر چگونه است؟

جراحی بزرگی پروستات با لیزر یک روش کم‌تهاجم برای درمان علائم متوسط تا شدید ناشی از بزرگی پروستات (هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات) است. در این روش، پزشک یک اسکوپ را از طریق مجرای ادراری که از آلت تناسلی عبور می‌کند، وارد بدن بیمار می‌کند. از آن‌جایی که پروستات، بخش ابتدایی مجرای ادراری را احاطه کرده است، لیزر از طریق اسکوپ به ناحیه مورد نظر هدایت می‌شود. انرژی لیزر برای حذف بافت اضافی پروستات که باعث انسداد مجرای ادراری شده، به کار می‌رود. بافت‌های برداشته شده سپس به کمک ابزاری خاص خرد شده و از مجرا خارج می‌شوند. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی انجام می‌شود و در بیشتر موارد، سوند ادراری ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جراحی از مجرا خارج می‌شود. این روش به دلیل کم‌تهاجمی بودن، دوره نقاهت کوتاه‌تری دارد و برای بسیاری از بیماران انتخابی مناسب محسوب می‌شود.

مزایای عمل جراحی آندوسکوپی و لیزر پروستات چیست؟

جراحی بزرگی پروستات با لیزر، نسبت به سایر روش‌های جراحی از مزایای بیشتری برخوردار است. عمل جراحی آندوسکوپی و لیزر پروستات به دلیل مزایای فراوانی که نسبت به روش‌های سنتی دارند، به یکی از روش‌های محبوب درمان بزرگی خوش‌خیم پروستات تبدیل شده است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین مزایای این روش‌ها اشاره می‌کنیم:

  • ریسک پایین خون‌ریزی: جراحی بزرگی پروستات با لیزر، نسبت به روش‌های جراحی باز، ریسک خون‌ریزی کم‌تری دارد و از این جهت مناسب افرادی است که مشکلات انعقادی دارند.
  • بستری کوتا‌ه‌مدت در بیمارستان: جراحی بزرگی پروستات با لیزر، معمولا به صورت سرپایی انجام می‌شود و حداکثر یک شب نیاز به بستری بیمار دارد. در بسیاری موارد حتی یک شب هم نیاز به بستری بیمار نیست.
  • سوندگذاری کوتاه‌ مدت: یکی دیگر از مزایای جراحی بزرگی پروستات با لیزر، مدت زمان کوتاه آن است که پس از این جراحی شخص نیاز به سوند یا کاتتر ادراری دارد. سوند ادراری ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جراحی حذف می‌شود بنابراین ریسک عفونت‌های ادراری ناشی از سوند گذاری نیز کاهش می‌یابد.
  • تسریع بهبودی: مدت زمان نقاهت پس از جراحی بزرگی پروستات با لیزر، نسبت به سایر روش‌های جراحی کوتاه‌تر است و بیمار سریع‌تر بهبود می‌یابد و می‌تواند فعالیت‌های روزانه‌ی خود را از سر بگیرد.
  • اثربخشی در مدت زمان کوتاه‌­تر: یکی از مهم‌ترین مزایای جراحی بزرگی پروستات با لیزر، اثربخشی سریع‌تر است. این روش جراحی نسبت به دارودرمانی زودتر به نتیجه می‌رسد و علائم ادراری بیمار سریع‌تر برطرف می‌شود.

روش جراحی

آیا درمان اندوسکوپی و لیزر پروستات خطرناک است؟

جراحی بزرگی پروستات با لیزر مانند هر پروسیجر و اقدام پزشکی دیگری خطرات و ریسک‌های خاص خود را به دنبال دارد. البته باید توجه داشت که تبحر و تجربه­‌ی پزشک معالج تا حد زیادی می­‌تواند از احتمال ایجاد خطرات و عوارض جراحی بکاهد. دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی، فلوشیپ فوق تخصصی اورولوژی، با گذراندن دوره تخصصی و فوق تخصصی اورولوژی، در زمینه جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری یکی از بهترین و متعهدترین پزشکان اورولوژی محسوب می‌شوند. دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی با کسب سال­‌ها تجربه در زمینه‌­ی درمان بیماران مبتلا به بزرگی پروستات و کسب مهارت و تبحر در جراحی بزرگی پروستات با لیزر، می‌­توانند به کاهش عوارض و خطرات ناشی از جراحی کمک شایانی کنند. برخی از عوارض و خطرات پس از درمان اندوسکوپی و لیزر به شرح زیر هستند:

  • مشکلات ادراری: ممکن است بیمار به مدت چند روز پس از جراحی بزرگی پروستات با لیزر، مشکلات ادراری از قبیل سوزش و بی‌اختیاری داشته باشد. بنابراین تا زمانی که بیمار بتواند به صورت طبیعی ادرار کند، می‌توان از کاتتر ادراری یا سوند استفاده کرد.
  • عفونت مجرای ادراری: عفونت مجرای ادراری از عوارض هر عمل جراحی پروستات بوده و حتی به دنبال کاتتر گذاری ادراری نیز ایجاد می‌شود. برای رفع این عارضه می‌توان از آنتی‌بیوتیک‌های مناسب سیستم ادراری استفاده کرد.
  • تنگی مجرای ادراری: اسکار ناشی از جراحی پروستات می‌تواند باعث تنگی و انسداد مجرای ادراری شود که نیاز به اقدامات درمانی دیگری در آینده دارد.
  • اختلالات نعوظ: اختلالات نعوظ پس از جراحی بزرگی پروستات با لیزر نسبت به سایر روش‌ها با احتمال کم‌تری رخ می‌دهد.

مدت زمان عمل پروستات با لیزر چقدر است؟

جراحی بزرگی پروستات با لیزر به طور معمول حدود 30 دقیقه تا ۲ ساعت به طول خواهد انجامید اما این به معنای آن نیست که همه بیماران به مدت یک ساعت تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند. برای برخی بیماران ممکن است عمل تنها 30 دقیقه طول بکشد و برای برخی دیگر ممکن است به دو ساعت زمان نیاز باشد. بعد از جراحی با توجه به تشخیص پزشک کاتتر ادراری یا سوند از مجرا حذف می‌شود و یا بیمار به خانه رفته و  مجدد برای حذف کاتتر ادراری خود به پزشک مراجعه خواهد کرد. به صورت کلی مدت زمان عمل پروستات با لیزر به چندین عامل بستگی دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اندازه پروستات: هرچه پروستات بزرگ‌تر باشد، مدت زمان عمل بیشتر خواهد بود.
  • نوع لیزر استفاده شده:  لیزرهای مختلف، سرعت و کارایی متفاوتی دارند.
  • روش جراحی: روش‌های مختلفی برای انجام عمل پروستات با لیزر وجود دارد که هر کدام زمان متفاوتی نیاز دارند.
  • مهارت جراح: تجربه و مهارت جراح نیز می‌تواند بر مدت زمان عمل تأثیرگذار باشد.

مراقبت بعد از عمل آندوسکوپی و لیزر پروستات

جراحی بزرگی پروستات با لیزر برای حصول بهترین نتیجه نیاز به یک سری مراقبت‌ها بعد از انجام جراحی دارد. برخی از این اقدامات مراقبتی شامل موارد زیر هستند:

  • اجتناب از فعالیت سنگین: فعالیت سنگین شامل دویدن، دوچرخه سواری و حمل اجسام سنگین می‌تواند ریسک خون‌ریزی پس از جراحی را افزایش دهد.
  • مصرف مایعات فراوان: مصرف مایعات فراوان به بدن اجازه می‌دهد تا هرچه سریع‌تر به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده‌ی خود بپردازد و روند ادرار کردن را نیز تسهیل می‌کند. خصوصا اگر بیمار در ادرار خود خون ببیند باید به مقدار مایعات مصرفی خود بیفزاید.
  • علائم ادراری: علائم ادراری مثل سوزش ادرار، تکرر ادرار و احساس فوریت در دفع ادرار به مدت چند هفته پس از جراحی بزرگی پروستات با لیزر طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.
  • رعایت رژیم غذایی: محدودیت غذایی خاصی پس از جراحی بزرگی پروستات با لیزر لازم نیست و بیمار بسته به تمایل خود می‌تواند از انواع گروه‌های مواد غذایی سالم استفاده کند.
  • مراجعه مجدد به پزشک: لازم است بیمار برای پیگیری روند درمان و ویزیت مجدد دو هفته یک بار به پزشک خود مراجعه کند. همچنین در این مدت اگر بیمار دچار مشکلاتی از قبیل تب بالای 101 درجه فارنهایت و یا درد و خون‌ریزی غیرقابل تحمل شود، می‌تواند سریع‌تر با پزشک خود مشورت کند.

کلام آخر

بزرگی پروستات یکی از بیماری­‌های شایع آقایان محسوب می‌­شود که اغلب با افزایش سن بروز می‌­یابد. این بیماری غالبا خوش­خیم بوده و به طور معمول حیات بیمار را تهدید نخواهد کرد. با این وجود، علائم ادراری ناشی از بزرگی پروستات همچون تکرر ادرار و عدم تخلیه کامل مثانه می­‌تواند تا حد زیادی کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. تا کنون روش­‌های درمانی زیادی برای بزرگی پروستات مطرح شده است. روش­‌های جراحی تاثیر سریع‌­تر داشته اما در مقابل با عوارض بیش‌تری نیز همراه هستند. جراحی بزرگی پروستات با لیزر، یکی از روش­‌های جراحی کم­‌خطر محسوب می­‌شود که عوارض کم‌تری به بیمار تحمیل می­‌کند و نتایج رضایت ­بخشی به دنبال دارد.

البته باید توجه داشت که یکی از عوامل موثر در نتیجه‌­ی جراحی بزرگی پروستات با لیزر، تبحر و تجربه­‌ی پزشک معالج می‌باشد. دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی، فلوشیپ فوق تخصصی اورولوژی، با گذراندن دوره تخصصی و فوق تخصصی اورولوژی، در زمینه جراحی کلیه، مجاری ادراری و ناباروری یکی از بهترین و متعهدترین پزشکان اورولوژی محسوب می­‌شوند. دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی با کسب سال­ها تجربه در زمینه­‌ی درمان بیماران مبتلا به بزرگی پروستات به عنوان یک متخصص برجسته شناخته می­‌شوند و می‌­توانند در درمان بیماران با عوارض کم‌تر و نتایج بهتر نقش برجسته و شایسته‌­ای داشته باشند.