آیا عفونت ادراری در بارداری خطرناک است؟
-
دسته بندی : مقالات
-
تاریخ انتشار :۱۸ دی ۱۴۰۳
-
نظرات : 0 دیدگاه
دوران بارداری یکی از مهمترین و حساسترین دوران زندگی زنان است. زنان در این دوره نیاز به توجه و مراقبتهای مختلفی دارند، زیرا از نظر روحی و جسمی در معرض ابتلا به مشکلات گوناگون هستند. یکی از مشکلاتی که افراد در دوران بارداری به آن مبتلا میشوند عفونت دستگاه ادراری (UTI) است. دستگاه ادراری شامل مجرای ادرار، مثانه، حالبها و کلیهها میشود و در صورتی که باکتری به سیستم ادراری منتقل شود، باعث ایجاد عفونت در این دستگاه میشود. در ادامه این مقاله بررسی میکنیم که آیا عفونت ادراری در بارداری خطرناک است یا خیر. تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا تاثیر عفونت ادراری بر بارداری و تاثیر بارداری بر افزایش احتمال ابتلا به این عفونت و روشهای پیشگیری از آن را بررسی کنیم.
تاثیر بارداری بر افزایش خطر ابتلا به عفونت ادراری
تمام افراد مخصوصا خانمها، همیشه در خطر ابتلا به عفونت ادراری (UTI) هستند، اما بهتر است بدانید که بارداری خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد. در طول بارداری به ویژه هفتههای ششم تا بیست و چهارم، با رشد رحم، دستگاه ادراری نیز تغییر میکند. افزایش وزن و فشار رحم بر روی مثانه مانع از جریان ادرار میشود و آن را به محیطی ایده آل برای جمع شدن و رشد باکتریها تبدیل میکند. همچنین، بارداری سیستم ایمنی را که مهمترین راه دفاع طبیعی بدن در برابر بیماریها است را سرکوب میکند. این وضعیت خطر ابتلا به انواع عفونت، از جمله UTI را افزایش میدهد. در واقع در این دوران، به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیکی در بدن، احتمال ابتلا به این عفونتها بیشتر میشود.
انواع عفونتهای ادراری خطرناک در دوران بارداری
دوران بارداری باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن زنان میشود و خطر ابتلا به انواع عفونت، مخصوصا در دستگاه ادراری را افزایش میدهد. به صورت کلی ۳ نوع عفونت ادراری وجود دارد که در دوران بارداری رخ میدهند، در ادامه به هرکدام از این عفونتهای ادراری اشاره میکنیم. شایعترین انواع عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری عبارتند از:
- باکتریوری بدون علامت (ASB): این نوع عفونت، معمولاً توسط باکتریهایی ایجاد میشود که قبل از بارداری در بدن شما وجود دارند. این عفونت ادراری هیچ علامتی ندارد، بنابراین پزشکان معمولاً از طریق آزمایش ادرار قبل از تولد کودک این باکتری را تشخیص میدهند.
- اورتریت: یکی دیگر از انواع عفونتهای ادراری در دوران بارداری است که معمولا با التهاب مثانه (سیستیت) همراه است. این عفونت، مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از بدن خارج میکند) را درگیر میکند.
- سیستیت: سیستیت نوعی التهاب یا عفونت در مثانه است که معمولا باعث سوزش ادرار، تکرر ادرار، احساس فوریت دفع ادرار و احتباس ادراری میشود.
- پیلونفریت: این عفونت معمولاً در دستگاه ادراری ایجاد میشود و در صورت درمان نشدن به مثانه و کلیهها گسترش پیدا میکند. این نوع عفونت ادراری بسیار خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد.
آیا عفونتهای ادراری در دوران بارداری خطرناک هستند؟
عفونتهای ادراری در دوران بارداری اگر به موقع درمان نشوند، خطرناک هستند، اما اگر به موقع درمان شوند، معمولاً مشکلی ایجاد نمیکنند. اگر عفونت ادراری درمان نشود، باعث مشکلات جدی مانند عفونت کلیه میشود و به سلامت مادر و جنین آسیب میزند. در موارد شدید، این عفونتها باعث زایمان زودرس نیز میشوند که خطراتی برای مادر و جنین به همراه دارند. بنابراین، بهتر است که اگر علائم عفونتهای ادراری را دارید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا به موقع درمان شروع شود. پزشک معمولاً برای درمان، آنتیبیوتیکهای ایمن برای دوران بارداری تجویز میکند که به درمان عفونت ادراری کمک میکنند و خطرات این بیماری را کاهش میدهند.
خطرات عفونت ادراری در دوران بارداری
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، عفونت ادراری در دوران بارداری اگر درمان نشود، خطرات جدی برای مادر و جنین ایجاد میکند. یکی از مهمترین خطرات عفونت ادراری در بارداری، تبدیل شدن این نوع عفونت به عفونت کلیه است. دیگر خطر این عفونتها پرهاکلامپسی است که بر سلامت کلی مادر و جنین تأثیر میگذارد. در ادامه مهمترین خطرات عفونت ادراری در بارداری را به اختصار توضیح میدهیم. این خطرات عبارتند از:
- احتمال بیشتر عفونت کلیه: معمولا خطر تبدیل شدن عفونت ادراری به عفونت کلیه در دوران بارداری، بیشتر از زمانهای دیگر است. این نوع عفونت در بارداری شدیدتر است و مشکلاتی مانند عفونت شدید (سپسیس)، فشار خون بالا و آسیب به کلیه را ایجاد میکند.
- خطر ابتلا به پرهاکلامپسی: معمولا وجود باکتری در ادرار، حتی بدون علائم، باعث پرهاکلامپسی میشود. این وضعیت در بارداری باعث افزایش فشار خون و آسیب به اندامهایی مانند: کلیه، کبد و مغز میشود. اگر پرهاکلامپسی درمان نشود، برای مادر و جنین خطرناک است؛ اما خوشبختانه با درمان زودهنگام میشود از بروز این خطرات پیشگیری کرد.
آیا عفونت ادراری در دوران بارداری باعث آسیب به جنین میشود؟
عفونت ادراری معمولاً تأثیر مستقیمی بر جنین نمیگذارد، اما اگر درمان نشود و باکتریها به کلیهها برسند، مشکلات جدی ایجاد میکنند. این وضعیت که به آن عفونت کلیه یا پیلونفریت گفته میشود، عوارضی مانند زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد هنگام تولد را به همراه دارد. کم بودن وزن نوزاد هنگام تولد و زایمان زودرس نیز برای جنین خطرناک هستند. در صورت ابتلا به عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تجویز آنتیبیوتیکهای ایمن برای دوران بارداری، عفونت را درمان کرده و از انتقال آن به کلیهها جلوگیری میکند.
آیا عفونت ادراری باعث سقط جنین میشود؟
خیر، عفونت ادراری باعث سقط جنین نمیشود. اما، همانطور که در بالا توضیح دادیم، اگر این عفونت درمان نشود و به مشکلات جدیتری مانند عفونت کلیه یا عفونت شدید در خون منجر شود، سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازد. بنابراین، درمان سریع و مناسب عفونت ادراری بسیار اهمیت دارد.
در دوران بارداری هرگونه عفونت حتی اگر خفیف باشد، بهتر است جدی گرفته شود. عفونتهای ادراری درماننشده مشکلاتی ایجاد میکنند که بر روند بارداری و زایمان تأثیر میگذارند. برای جلوگیری از این مشکلات، در صورت مشاهده علائمی مانند سوزش یا درد هنگام ادرار، تغییر رنگ ادرار و احساس ناراحتی در پایین شکم، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری از عفونت ادراری در دوران بارداری
عفونت ادراری در دوران بارداری مشکلات زیادی را برای بانوان ایجاد میکند و در صورت درمان نشدن منجر به آسیب به نوزاد نیز میشود. بنابراین رعایت برخی نکات برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری اهمیت بسیار زیادی دارد. بهترین اقدامات برای کاهش خطر ابتلا به عفونت ادراری در دوران بارداری، عبارتند از:
- نوشیدن مایعات فراوان (شش تا هشت لیوان در روز)
- ادرار کردن قبل و بعد از رابطه جنسی
- تخلیه کامل ادرار از مثانه
- مصرف ویتامینها و مکملهای مناسب دوران بارداری طبق تجویز پزشک
- تمیز (به صورت صحیح) و خشک نگه داشتن ناحیه تناسلی
- تعویض لباس زیر به صورت روزانه
- خودداری از پوشیدن شلوارهای تنگ
- استفاده نکردن از صابونهای قوی و شویندههای عطری یا الکلی
کلام پایانی
عفونت ادراری در دوران بارداری معمولا به دلیل تغییرات فیزیولوژیک این دوره، خطراتی برای مادر و جنین ایجاد میکند. اما با آگاهی از علائم، پیشگیریهای لازم و مراجعه به موقع به پزشک، میتوان از این خطرات احتمالی جلوگیری کرد. به صورت کلی خطرات مربوط به عفونت ادراری در دوران بارداری، معمولا در اثر عدم درمان به موقع این بیماری است. خوشبختانه راههای زیادی برای پیشگیری و درمان عفونت ادراری در دوران بارداری وجود دارد. دکتر جعفری، با سالها تجربه و با ارائه خدمات تخصصی و درمانهای مناسب، به شما کمک میکند تا عفونت دستگاه ادراری را به موقع تشخیص دهید و درمان مناسب را آغاز کنید.
خیر، تقریبا همیشه برای درمان عفونت ادراری در بارداری به آنتیبیوتیک نیاز است. پزشکان برای درمان این بیماری از آنتیبیوتیکهای مخصوص دوران بارداری استفاده میکنند و بهتر است که دوره مصرفی داروها را کامل کنید.
عفونتهای دستگاه ادراری در دوران بارداری معمولا شایع هستند. درواقع، حدود 8 درصد از افراد در دوران بارداری دچار عفونت ادراری میشوند.