وجود خون در منی نشانه چیست؟ راههای تشخیص و درمان آن را بشناسید!
-
دسته بندی : مقالات
-
تاریخ انتشار :۱۵ آذر ۱۴۰۲
-
نظرات : 0 دیدگاه
منی شامل اسپرم و مایعاتی است که توسط پروستات و سایر غدد آزاد میشود. این مایعات که انزال نیز نامیده میشود، هنگام عبور از یک سری لولهها به مجرای ادرار برای انزال به اسپرم میپیوندند. برخی شرایط میتوانند به رگهای خونی را در این مسیر یا در طول مسیر ادراری به مجرای ادرار آسیب وارد کنند. اگر میخواهید بدانید وجود خون در منی نشانه چیست؟ تا آخر این مقاله، همراه ما باشید.
وجود خون در منی چیست؟
وجود خون شدید یا مکرر در مایع منی به ویژه در مردان ۴۰ ساله و بالاتر، در موارد نادر ممکن است یک علامت هشدار دهنده برای بیماریهایی مانند سرطان باشد. در نتیجه ممکن است به ارزیابی دقیقتری نیاز باشد، اما خطرناک نیست. وجود خون در منی معمولاً به دلیل مشکلات جدی نیست، اما برای هر موردی باید آن را توسط پزشک عمومی بررسی کرد.
در مورد تغییر رنگ ادرار نیز بخوانید!
علائم خون در منی
علائم رایج وجود خون در مایع منی مربوط به تغییر رنگ منی میشود که عبارتاند از:
- قرمز روشن
- صورتی شدن
- قهوهای یا قهوهای مایل به قرمز
- گاهی اوقات ممکن است لخته خون در منی وجود داشته باشد.
- بسته به علت، ممکن است علائم دیگری مانند: خون در ادرار، درد هنگام ادرار کردن یا دفع ادرار بیشتر از حد معمول وجود داشته باشد.
علل وجود خون در منی
بیشتر اوقات مشخص نیست که چه چیزی باعث وجود خون در مایع منی میشود و خود به خود از بین میرود. اما مهم است که آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که چیز جدی نباشد. علل شایع آن عبارتاند از:
- عفونت، مانند عفونت دستگاه ادراری (UTI) یا عفونت مقاربتی (STI)
- عوارض ناشی از جراحی و برخی آزمایشات مانند برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP)، سیستوسکوپی یا وازکتومی
- مشکل پروستات، مانند پروستاتیت یا بزرگ شدن پروستات
- به ندرت وجود خون در مایع منی میتواند نشانه سرطان، مانند سرطان پروستات باشد.
دلایل احتمالی وجود خون در مایع منی عبارتاند از:
- براکی تراپی
- کلامیدیا تراکوماتیس
- التهاب بیضه (اپیدیدیمیت)
- فعالیت جنسی بیش از حد یا خودارضایی
- پرتو درمانی برای سرطان پروستات
- تب خال ناحیه تناسلی
- سوزاک
- هموفیلی
- پرهیز جنسی طولانی مدت
- بیوپسی پروستات
- سرطان پروستات
- پروستاتیت (عفونت یا التهاب پروستات)
- ضربه به بیضه
- وازکتومی
علل نادر آن عبارتاند زا:
- تجمع پروتئینهای غیر طبیعی در اندامها (آمیلوئیدوز)
- رشد خوش خیم (کیست، پولیپ) در مثانه، مجرای ادرار یا پروستات
- شیستوزومیازیس (Schistosomiasis)
- سرطان بیضه
- بیماری سل
- عوارض جانبی وارفارین
درمورد سرطان بیضه نیز بخوانید!
آزمایش خون در مایع منی چیست؟
- برای انجام آزمایشات نیاز به یک ویزیت اولیه است که در آن پزشک از بیمار در مورد علائم دیگر مانند: درد هنگام انزال، وجود خون در ادرار و. . میپرسد.
- سپس معاینه فیزیکی انجام خواهد شد و احتمال دارد فشار خون و دمای بدن را نیز اندازه گیری کند.
- معاینه رکتوم برای بررسی مشکلات احتمالی پروستات نیز انجام میشود.
- پزشک از بیمار نمونه ادرار میگیرد تا بتواند خون را که فقط در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است و علائم عفونت ادراری را بررسی کند.
- در برخی از شرایط ممکن است آزمایش خون انجام شود، همچنین ممکن است نمونهای از مایع منی از بیمار گرفته شود.
- اگر بیمار بیش از ۴۰ سال داشته باشد، احتمالاً آزمایش PSA (آنتی ژن اختصاصی پروستات) انجام خواهد شد. این روش یک آزمایش خون است که میتواند به تشخیص سرطان پروستات و سایر مشکلات پروستات کمک کند.
- اگر بیمار به متخصص اورولوژی ارجاع داده شود، آزمایشها و بررسیهای دیگری وجود دارد که ممکن است به تشخیص کمک کند. این آزمایشها عبارتاند از:
- سونوگرافی پروستات یا کیسه بیضه
- ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی)
- سی تی اسکن لگن
- سیستوسکوپی
درمان خون در منی
خون در منی معمولاً نیازی به درمان ندارد. اغلب در عرض چند روز یا چند هفته از بین میرود. اما اگر به دلیل بیماری خاصی باشید باید از راههای درمان علت بروز این مشکل استفاده کرد. در ادامه برخی از وشهای درمان را با اختصار ذکر میکنیم:
- اگر ناشی از عفونت باشد، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز باشد.
- در صورتی که بزرگ شدن پروستات علت خون در منی باشد، داروهایی وجود دارند که به کوچک شدن پروستات کمک میکنند، اما ممکن است چندین ماه طول بکشد.
- اگر خون در مایع منی بعد از جراحی باشد، به بیمار توصیه لازم در مورد عوارض بعدی و راههای مقابله و درمان گفته میشود. به عنوان مثال، پس از بیوپسی پروستات، ممکن است تا ۲۰ انزال طول بکشد تا از بین برود.
- اگر علت انسداد، کیست یا رسوبات کلسیم (کلسیفیکاسیون) باشد، اورولوژیست ممکن است با استفاده از جراحی، با اولتراسوند، آنها را پاک یا حذف کند.
- خون ناشی از سرطان پروستات با جراحی، پرتودرمانی یا هورمون درمانی، درمان میشود.
کلام پایانی
وجود خون در منی، در بیشتر مواقع نشانه خطرناکی نیست و خودبهخود بهبود از بین میرود. در صورتی که پزشک علت اصلی آن را تشخیص دهد، از راههای درمانی که پزشک توصیه میکند، باید پیروی کرد. در این مقاله به صورت کامل دلایل وجود خون در مایع منی، علائم و روشهای تشخیص و درمان آن را بررسی کردیم.
سوالات متداول
سرطان پروستات علت شایع خون در مایع منی نیست، اما در مردان بالای ۴۰ سال بیشتر از مردان جوان است. با این حال، اکثریت قریب به اتفاق مردان دارای خون در مایع منی که به متخصص اورولوژی مراجعه میکنند، سرطان زمینهای ندارند.
وجود خون در مایع منی طبیعی نیست، اما نسبتاً شایع است. این وضعیت میتواند در هر سنی بعد از بلوغ ایجاد شود. در بیشتر مواردی که خون در مایع منی تنها علامت است، بدون نیاز به درمان از بین میرود.
خیر، بیشتر علل خون در مایع منی تاثیری بر باروری نخواهد داشت. یک علت نادر که ممکن است بر باروری تاثیر بگذارد سرطان بیضه است.