برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP)

اگر علائم بزرگی پروستات مثل مشکل در ادرار کردن یا نیاز مداوم به دستشویی رفتن، زندگی روزمره‌تان را مختل کرده، نگران نباشید! جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار (TURP) یکی از روش‌های کم‌تهاجمی و مؤثر برای حل این مشکل است. این جراحی با هدف بهبود سریع علائم ادراری و بازگرداندن کیفیت زندگی انجام می‌شود. این روش جراحی، یکی از مؤثرترین درمان‌ها برای بزرگ شدن پروستات یا هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) است. جراحی TURP نیازی به ایجاد برش ندارد و دوره نقاهت کوتاهی دارد. ما در ادامه همه چیز در مورد این جراحی را توضیح می‌دهیم تا با این روش درمانی کاملاً آشنا شوید و با اطمینان تصمیم بگیرید. با ما همراه باشید تا پاسخ تمام سوالات خود را پیدا کنید.

برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری

جراحی TURP چیست؟

TURP یا جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادرار، یک روش جراحی پروستات است که برای برداشتن بخشی از غده پروستات انجام می‌شود. در این روش، پزشک وسیله‌ای نازک را از طریق مجرای ادرار وارد بدن بیمار می‌کند و با استفاده از جریان الکتریکی یا لیزر بخشی از پروستات را برمی‌دارد. به دلیل این که وسایل جراحی از داخل مجرای ادرار عبور می‌کنند، نیازی به ایجاد برش روی پوست نیست. پروستات، غده‌ای است که فقط در مردان وجود دارد و دور مجرای ادرار پیچیده شده است. اگر پروستات بزرگ شود، می‌تواند باعث مشکلات ادراری شود.

درمورد درمان بزرگی پروستات با جراحی نیز بخوانید.

مزایای برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری

TURP یک روش جراحی موثر برای درمان بزرگی خوش‌خیم پروستات یا هایپرپلازی (BPH) است. این روش به افرادی که با مشکلات شدید ادراری ناشی از بزرگی پروستات دست و پنجه نرم می‌کنند، کمک می‌کند تا علائم آن به سرعت بهبود پیدا کند. اگر داروها نتوانند علائم شما را برطرف کنند یا در صورتی که عوارضی مانند: سنگ کلیه، سنگ مثانه یا آسیب به کلیه داشته باشید، این جراحی یک گزینه عالی برای شما است. مزایای TURP عبارتند از:

  • بهبود سریع
  • برطرف شدن و درمان علائم بزرگ شدن پروستات
  • پیشگیری از عوارض  هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات
  • دوره نقاهت کوتاه

عوارض برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری

مانند هر عمل جراحی، TURP هم ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. با وجود این که بیشتر افراد بدون مشکل خاصی بهبود پیدا می‌کنند، اما برخی افراد با مشکلاتی در عملکرد جنسی، کنترل ادرار یا عفونت‌های دستگاه ادراری رو به ‌رو می‌شوند. پزشک این عوارض را پیش از جراحی برای شما توضیح می‌دهد. عوارض احتمالی TURP عبارتند از:

  • مشکل در نعوظ
  • انزال معکوس (رتروگراد)
  • بی‌اختیاری ادرار
  • عفونت‌های ادراری
  • وجود خون در ادرار

چرا جراحی TURP انجام می‌شود؟

جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری، برای درمان هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) انجام می‌شود. در این بیماری، پروستات به مرور زمان بزرگ می‌شود و بر مجرای ادرار فشار می‌آورد و باعث می‌شود که ادرار کردن دشوار شود. برخی مواقع این روش جراحی فقط برای درمان علائم بیماری هایپرپلازی خو‌ش‌خیم انجام می‌شود و در درمان کامل بیماری تأثیر ندارد. برای مثال، زمانی گه بیمار به دلیل سرطان پروستات نمی‌تواند ادرار کند و امکان جراحی برای برداشتن پروستات نیز برای او وجود ندارد، از روش درمانی TURP استفاده می‌شود.

چرا جراحی turp انجام می‌شود

قبل از جراحی TURP چه اتفاقی می‌افتد؟

برای انجام TURP، به بیهوشی عمومی یا بی‌حسی نخاعی نیاز دارید. پزشک قبل از جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری به شما توضیح می‌دهد که کدام نوع بیهوشی برای شما مناسب‌تر است. قبل از انجام جراحی نیز توصیه می‌شود که چند ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. پیش از جراحی بهتر است که پزشک را در جریان تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید، مانند داروهای رقیق‌کننده خون، قرار دهید. در صورت نیاز، پزشک به شما می‌گوید مصرف برخی داروها را متوقف کنید یا دوز مصرفی برخی داروها را کاهش دهید.

در طول جراحی TURP چه اتفاقی می‌افتد؟

عمل برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری در بیمارستان یا مراکز درمانی به صورت سرپایی انجام می‌شود. این روش معمولاً کمتر از 90 دقیقه طول می‌کشد. همان‌طور که توضیح دادیم، شما برای این جراحی بیهوش می‌شوید تا دردی احساس نکنید. مراحل انجام این روش شامل موارد زیر می‌شوند:

  • پزشک وسیله‌ای به نام رکتوسکوپ را از طریق مجرای ادرار وارد بدن بیمار می‌کند.
  • بافت اضافی پروستات را با استفاده از لیزر یا جریان الکتریکی برمی‌دارد.
  • سپس از مایعات مخصوص برای شستشوی بافت اضافی داخل مثانه استفاده می‌کند.
  • در نهایت، بافت اضافی از طریق مجرای ادرار خارج و رکتوسکوپ بیرون آورده می‌شود.

بعد از جراحی TURP چه اتفاقی می‌افتد؟

بعد از تمام شدن جراحی بیمار به بخش ریکاوری منتقل می‌شود. برخی بیماران یک تا دو روز در بیمارستان می‌مانند، اما بیشتر بیماران  پس از جراحی در همان روز مرخص می‌شوند. در طول دوره بستری شدن بیمار در بیمارستان یا مرکز درمانی، یک کاتتر در مجرای ادرار بیمار قرار داده می‌شود بیمار بتواند به راحتی ادرار کند. معمولاً پزشک این کاتتر را قبل از ترخیص از بیمارستان خارج می‌کند، مگر اینکه بیمار به دلیل شرایط خاص، پس از ترخیص نیز به کاتتر ادراری نیاز داشته باشد.

زمان بهبودی TURP چقدر است؟

بهبودی کامل بعد از جراحی TURP معمولاً چهار تا شش هفته طول می‌کشد. در این مدت، بهتر است از بلند کردن اجسام سنگین، انجام ورزش‌های شدید یا برقراری رابطه جنسی، تا زمانی که پزشک تأیید کند این فعالیت‌ها بی‌خطر هستند، خودداری کنید. اگر از داروهای مسکن استفاده می‌کنید، بهتر است رانندگی نکنید و از کار با ماشین ‌آلات سنگین نیز پرهیز کنید. درصورتی که شغل شما نیاز به فعالیت بدنی سنگین ندارد، می‌توانید بعد از دو تا سه هفته به محل کار بازگردید.

کلام پایانی

جراحی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP) یک روش نسبتا ایمن و مؤثر برای درمان مشکلات ادراری ناشی از هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات است. این روش با بهبود سریع علائم و کمک به بازگشت کیفیت زندگی، انتخابی ایده‌آل برای افرادی است که با علائم متوسط تا شدید BPH دست و پنجه نرم می‌کنند. این جراحی با برخی عوارض همراه است، اما با مشاوره درست و مراقبت‌های مناسب، می‌شود این عوارض را کاهش داد.