دارو دفع سنگ کلیه: آشنایی با رایج‌ترین و بهترین داروها

بسیاری از افرادی که سنگ کلیه دارند، به دنبال دارو برای دفع این سنگ‌ها هستند. سنگ‌های کلیه به دلیل جمع شدن مواد معدنی و نمک‌ها در کلیه‌ها ایجاد می‌شوند و عوارض جدی را برای بیمار ایجاد می‌کنند. روش‌های درمان سنگ‌ کلیه‌های کوچک معمولا شامل نوشیدن آب زیاد و استفاده از داروهای مسکن می‌شود. در حالی که برای سنگ‌های بزرگ‌تر نیاز به دارو درمانی یا جراحی برای شکستن سنگ‌ها وجود دارد. ما در این مقاله، داروهای موجود برای دفع کردن سنگ‌های کلیه را بررسی می‌کنیم. همچنین، انواع داروها، قرص‌ها، فاکتورهای انتخاب بهترین دارو برای سنگ کلیه و دیگر مسائل را نیز بررسی خواهیم کرد. اگر شما جزء افرادی هستید که دچار سنگ کلیه شده‌اید و به دنبال دارو دفع سنگ کلیه هستید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید. 

سنگ کلیه

سنگ کلیه چیست؟ 

تشکیل سنگ در کلیه یکی از رایج‌ترین بیماری‌های کلیوی است که معمولا درد شدیدی را در بیمار ایجاد می‌کند. این سنگ‌ها معمولا با حرکت به سمت مجاری ادراری باعث مسدود شدن ادرار می‌شوند. سنگ‌های کلیه بلورهای جامدی هستند که از نمک موجود در ادرار تشکیل می‌شوند. این بیماری علاوه بر مسدود کردن ادرار، باعث عفونت، آسیب به کلیه یا حتی نارسایی کلیه نیز می‌شود. وجود سنگ در کلیه‌ها احتمال عفونت ادراری و کلیه را افزایش می‌دهد و در برخی شرایط منجر به انتشار میکروب‌ها در جریان خون (سپتی سمی) نیز می‌شود. انواع مختلف این سنگ‌ها شامل سنگ کلسیمی، اسید اوریکی، استروویتی و سنگ کلیه سیستینی می‌شوند. افرادی که دچار سنگ کلیه شده‌اند معمولا درد و سوزش هنگام ادرار، خون در ادرار، تهوع و استفراغ، تب و لرز و تکرر ادرار را تجربه می‌کنند.

بهترین دارو دفع سنگ کلیه 

یکی از راه‌های خلاص شدن از سنگ کلیه دفع آن است که یکی از روش‌های درمانی مصرف دارو دفع سنگ کلیه است. این داروها با خواص مختلفی که دارند، باعث آسان‌تر شدن دفع سنگ می‌شوند و کمک بسیاری به بیماران می‌کنند. انواع مختلفی از داروها برای درمان سنگ کلیه که غالبا به دفع سنگ منجر می‌شوند، وجود دارد. بهترین داروهای دفع سنگ کلیه عبارتند از:

  • آلوپورینول
  • ایبوپروفن
  • دیورتیک‌های تیازیدی
  • داروهای حاوی فسفات و فسفر
  • سدیم بیکربنات 
  • استامینوفن
  • ناپروکسن سدیم 
  • آنتی بیوتیک‌ها
  • شلاتور

آلوپورینول

داروی آلوپورینول برای سنگ کلیه با نام‌های لوپورین و زیلو پریم نیز موجود است. پزشک معمولا این دارو را برای سنگ کلیه‌ای که به دلیل اسید اوریک اضافی در بدن ایجاد می‌شود، تجویز می‌کند. این داروی آلوپاتیک، به کاهش تشکیل اسید اوریک در بدن کمک می‌کند. بنابراین، با جلوگیری از تشکیل سنگ‌های جدید و توقف رشد سنگ‌های موجود، به مبارزه با سنگ‌های کلیه کمک می‌کند. بسیاری از داروها مستقیما در دفع سنگ، تاثیر ندارند و برخی داروها مانند مسکن‌ها درد حاصل از دفع سنگ را کاهش می‌دهند. 

ایبوپروفن

ایبوپروفن، یک داروی تسکین دهنده خفیف است که برای سنگ کلیه استفاده می‌شود. دفع سنگ کلیه از طریق ادرار گاهی اوقات می‌تواند دردناک و ناراحت کننده باشد. همچنین زمانی که سنگ کلیه از محل منشاء خود در کلیه حرکت می‌کند، درد ایجاد می‌شود. بنابراین، قرص ایبوپروفن به فرد کمک می‌کند تا از درد خلاص شود. 

دیورتیک‌های تیازیدی

دیورتیک‌های تیازیدی، در مورد سنگ کلیه کلسیم اگزالات به شدت توصیه می‌شود. این داروها، با افزایش جریان ادرار با سنگ کلیه مقابله می‌کنند. این داروهای دیورتیک اثر مستقیمی روی کلیه‌ها دارند و باعث می‌شوند تا ادرار بیشتری دفع شود زیرا بازجذب سدیم را کاهش می‌دهد. همچنین، با کاهش فشار خون و ضربان قلب نتیجه مطلوب دفع حجم زیادی ادرار و سنگ کلیه را به همراه دارد. 

داروهای فسفات دار و داروهای فسفردار برای سنگ کلیه

داروهای حاوی فسفات در موارد سنگ‌های کلسیمی در کلیه موثر است. می‌توانید داروی حاوی فسفر یا فسفات را به صورت قرص یا محلول مصرف کنید؛ این دارو پرمصرف‌ترین دارو دفع سنگ کلیه هستند. 

سدیم بیکربنات 

داروهایی که حاوی بی‌کربنات سدیم هستند موثرترین داروها در سنگ کلیه با اسید اوریک هستند. بی‌کربنات سدیم با حل کردن سنگ کلیه بر روی آن‌ها اثر می‌گذاردکه موجب دفع سنگ می‌شود. بی‌کربنات سدیم همچنین از تشکیل سنگ‌های جدید کلیه با اسید اوریکی جلوگیری می‌کند. حتی سیترات سدیم نیز برای سنگ کلیه با اسید اوریک بسیار موثر است. سدیم مورد استفاده در داروهای آلوپاتیک عمدتاً با کاهش اسیدیته به بازیابی pH طبیعی ادرار کمک می‌کند. 

تیلنول

تیلنول، که به نام استامینوفن نیز شناخته می‌شود، برای تسکین درد در سنگ کلیه استفاده می‌شود. درد ممکن است به دلیل ناراحتی در دفع سنگ کلیه با ادرار ایجاد شود. این داروی مسکن، یکی از بی‌خطرترین داروهای آلوپاتیک برای خلاص شدن از درد سنگ کلیه است. 

ناپروکسن سدیم 

ناپروکسن سدیم، همچنین به عنوان Aleve شناخته می‌شود، یک داروی آلوپاتیک رایج برای سنگ کلیه است. این داروی تسکین دهنده، یک مسکن موثر درد است که پزشکان به طور گسترده برای تسکین فوری سنگ کلیه تجویز می‌کنند. 

آنتی بیوتیک‌ها

آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان سنگ‌های کلیه معمولاً در مواقعی استفاده می‌شوند که سنگ‌ها به دلیل عفونت‌های ادراری شکل گرفته باشند. هدف اصلی درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها کاهش عفونت و دفع سنگ‌ها است. سنگ‌هایی که به دلیل عفونت ادراری تشکیل شده‌اند معمولا به علت عفونت باکتریایی ایجاد می‌شوند و با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شود عفونت را کنترل کرد و از رشد بیشتر سنگ‌ها جلوگیری کرد. معمولا داروهایی مانند سیپروفلوکساسین و نیتروفورانتوئین در این موارد تجویز می‌شوند. با این حال، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها باید تحت نظر پزشک انجام شود، زیرا مصرف بی‌رویه آن‌ها به مقاومت میکروبی و عوارض جانبی ناخواسته منجر می‌شود.

استامینوفن

شلاتور

شلاتورها در واقع مولکول‌هایی هستند که به دیگر مواد در بدن متصل می‌شوند تا بدن بتواند آن مواد را دفع کند. روش کاین دو اینگونه است که برای مثال برای دفع سنگ‌های کلسیمی از شلاتور‌هایی که به کسیم می‌چسبند برای دفع کلسیم از طریق ادرار استفاده می‌شود. 

نکته: پزشک معالج شما بر اساس نوع و اندازه سنگ داروی مناسب را برای شما تجویز می‌کند. هر دارو روش مصرف خاصی دارد که پزشک به شما آموزش می‌دهد. تمام این داروها باید حتما توسط پزشک تجویز شوند و شما باید بر اساس توصیه‌های پزشک داروها را مصرف کنید.

داروهای همسان‌درمانی (مشابه درمانی یا هومیوپاتی) 

روش درمان همسان درمانی یا هومیوپاتی، یک روش درمانی است که بر اساس اصل مشابه و همسان درمانی عمل می‌کند. پزشکان در این روش بیماری‌ها را با ماده‌ای که علائم مشابه‌ای را در افراد سالم ایجاد می‌کند، درمان می‌کنند. هرچه دوز دارو در این روش کمتر باشد اثر آن بیشتر است. داروهای همسان درمانی حتما باید توسط پزشک تجویز شوند و بر اساس توصیه پزشک مصرف شوند. بهترین داروهای هومیوپاتی برای سنگ کلیه عبارتند از: 

  • Berberis Vulgaris
  • پنی رویال
  • کانتاریس
  • Ocimum Canum

Berberis Vulgaris

Berberis Vulgaris، موثرترین داروی هومیوپاتی برای درمان سنگ کلیه است. به تسکین درد شدید و سوزاننده سنگ کلیه کمک می‌کند. معمولاً اگر سنگ کلیه نسبتاً بزرگتر، در هنگام دفع سنگ در مجاری ادراری گیر کند، درد ایجاد می‌شود. هنگام چنین مواردی، اگر درد حتی پس از مصرف دارو دوباره ایجاد شود، موضوعی نگران کننده است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. 

پنی رویال

پنی رویال، داروی هومیوپاتی برای سنگ کلیه با افزایش دفعات دفع ادرار بر روی بدن اثر می‌گذارد و موجب دفع سنگ نیز می‌شود. این دارو، اجازه می‌دهد تا سنگ‌های کلیه به طور موثر و سریع با ادرار بدون ایجاد ناراحتی دفع شوند. 

کانتاریس

کانتاریس یک داروی هومیوپاتی موثر است که اسیدیته ادرار را کاهش می‌دهد. از این رو، کانتاریس اجازه می‌دهد تا pH طبیعی ادرار را بازیابی کند. همچنین کانتاریس از تشکیل سنگ‌های جدید کلیه با اسید اوریکی جلوگیری می‌کند. 

Ocimum Canum

Ocimum Canum، نوعی داروی هومیوپاتی است که علائم سنگ کلیه را مهار می‌کند. علائم رایج سنگ کلیه مانند: استفراغ، حالت تهوع و سرگیجه است؛ بنابراین، اکسیم کانوم واقعاً در تسکین علائم سنگ کلیه موثر است. 

در مورد ورزش برای دفع سنگ گلیه نیز بخوانید.

فاکتورهای انخاب بهترین دارو دفع سنگ کلیه 

درمان و دفع سنگ کلیه همیشه نیازمند توجه به نوع سنگ، اندازه آن، محل قرارگیری و علائم همراه سنگ کلیه است. در واقع، بهترین دارو دفع سنگ کلیه باید بر اساس این عوامل و علائم بالینی بیمار انتخاب شود. برخی از بهترین داروها برای دفع سنگ کلیه شامل سیترات پتاسیم، آلوپورینول، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و برخی آنتی بیوتیک‌ها می‌شوند. فاکتورهایی که باید در انتخاب این داروها در نظر گرفته شوند، عبارتند از: 

  • نوع سنگ: تشخیص نوع سنگ (کلسیمی، اسید اوریکی، استروویت یا سیستین) مهم‌ترین فاکتور در انتخاب دارو است. زیرا هر نوع سنگ روش درمان خاص خود را دارد. 
  • اندازه و محل سنگ: اندازه و محل سنگ کلیه نیز بر روش درمان تأثیر می‌گذارد. سنگ‌های بزرگ‌تر ممکن است نیاز به درمان‌های غیر دارویی (مانند جراحی) داشته باشند. 
  • علایم بالینی: شدت درد، وجود عفونت، و سایر علائم بالینی می‌تواند در انتخاب دارو مؤثر باشد. 
  • سابقه بیماری: سابقه فردی بیمار، مانند سابقه سنگ کلیه یا بیماری‌های کلیوی دیگر، باید در نظر گرفته شود. 
  • شرایط جسمانی بیمار: برخی از داروها ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشند یا در برخی شرایط خاص مناسب نباشند، بنابراین مشورت با پزشک ضروری است.

قویترین قرص دفع سنگ کلیه

اگر به دنبال قویترین قرص دفع سنگ کلیه هستید، در ادامه انواع قرص‌های موجود برای سنگ کلیه را به اختصار توضیح خواهیم داد.  قویترین قرص‌های دفع سنگ کلیه عبارتند از: 

  • قرص تامسولوسین: این قرص در دفع سنگ‌های کلیه نقش مثبتی دارد و دوز مصرفی این قرص برای درمان بزرگی پروستات و سنگ کلیه معمولا ۴۰۰ میکروگرم در روز است. 
  • قرص رواتینکس: این قرص به شکستن و دفع سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری کمک می‌کند. همچنین باعث کاهش اسپاسم‌های عضلانی می‌شود و دردهای مرتبط با سنگ کلیه را کاهش می‌دهد. این دارو همچنین با افزایش جریان خون، التهاب ناشی از سنگ کلیه را نیز کم می‌کند. 
  • قرص سیستون: برای درمان عفونت‌های دستگاه ادراری و سنگ کلیه موثر است. 
  • قرص پرازوسین: پرازوسین به درمان مشکلات ادراری ناشی از بزرگ شدن پروستات و همچنین کمک به دفع سنگ کلیه از طریق ادرار استفاده می‌شود. 
  • قرص امنیک: قرص امنیک به تسکین علائم انسداد و مشکلات در خروج ادرار کمک کرده و کمک زیادی به دفع سنگ کلیه می‌کند. 
  • قرص هیدروکلروتیازید: تیازیدها به طور مؤثر از عود مجدد سنگ‌های کلیه جلوگیری می‌کنند. 
  • قرص فوروزماید: این قرص با تاثیر بر کلیه‌ها، جریان ادرار را افزایش می‌دهد و به دفع سنگ‌های کلیه از طریق ادرار کمک می‌کند.

بهتر است توجه کنید که قرص‌های سنگ کلیه باید توسط پزشک تجویز شوند. پزشک دوز و نحوه مصرف این قرص‌ها را برای شما توضیح می‌دهد.

کلام پایانی 

انتخاب بهترین دارو برای دفع سنگ کلیه نیاز به تشخیص دقیق نوع سنگ و علل متفاوت آن دارد. به همین خاطر، همکاری با پزشک و انجام آزمایشات لازم برای تشخیص صحیح بسیار اهمیت دارد. برای درمان سنگ کلیه توصیه می‌کنیم به دکتر جعفری مراجعه کنید و از خود درمانی پرهیز کنید. همچنین توجه داشته باشید که درمان سنگ کلیه در کنار مصرف قرص سنگ کلیه شامل تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی نیز می‌شود.

سوالات متداول

آیا برای دفع سنگ کلیه به داروهای مسکن نیاز است؟

به دلیل اینکه روند دفع سنگ می‌تواند دردناک باشد، می‌شود از داروهای مسکن برای کاهش درد استفاده کنید. اما باید این داروها حتما توسط پزشک تجویز شوند.

برای درمان سنگ کلیه به کدام پزشک مراجعه کنیم؟

شما می‌توانید برای درمان انواع سنگ کلیه به دکتر محمدرضا جعفری شاهدانی متخصص جراحی کلیه و مجاری ادرار مراجعه کنید.

چه زمانی برای سنگ کلیه باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر در هنگام ادرار احساس در یا سوزش می‌کنید یا علائمی مانند: خون در ادرار، تکرر ادرار، تب و لرز دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.